România va beneficia de o cantitate de 25.157 de flacoane Veklury (Remdesivir), în trei tranșe, pentru tratarea pacienților cu COVID-19 eligibili, în cadrul contractului finanțat și semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare.

Astfel, în data de 7 august 2020, țării noastre îi vor fi repartizate 6.026 de flacoane Remdesivir. Cantitatea ajunge pentru asigurarea tratamentului unui număr de peste 1.200 de pacienţi eligibili (cinci flacoane per pacient).

Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania.

Conform calendarului transmis de către Bruxelles, în data de 11 septembrie 2020 vor fi primite alte 10.336 de flacoane pentru aproximativ 2.067 de pacienţi eligibili, iar în data de 9 octombrie 2020, un număr de 8.795 de flacoane cu care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 de pacienţi eligibili.

Ultimele două tranșe vor fi evaluate în funcție de evoluția epidemiologică la 14 zile.

Livrarea cantităților se va face în depozitele Companiei Unifarm SA de unde vor fi distribuite către unitățile sanitare desemnate în cadrul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 555/2020, în funcţie de numărul de cazuri medii şi severe eligibile.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte că, în data de 28 iulie 2020, Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul Uniunii Europene pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit, loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei Europene, pentru a răspunde nevoilor imediate.

Comisia Europeană va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane de euro. Astfel, va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienți din spațiul european care prezintă simptome severe de COVID-19.