MADR, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, efectuează permanent controale în piețe, supermarket-uri şi la producători, în vederea prelevării de probe din legume precum ceapa verde şi salata. Primele roșii românești din acest an, din cadrul Programului de sprijin pentru tomate, au fost, de asemenea, analizate, în scopul determinării reziduurilor de pesticide.

Pentru 125 de probe prelevate şi transmise pentru analize, au fost eliberate buletine pentru 86 de probe, acestea fiind lipsite de reziduuri de pesticide, restul probelor aflându-se în curs de finalizare a determinărilor de reziduuri. De asemenea, prelevarea probelor pentru controlul reziduurilor de pesticide se face conform Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 1256/2005 pentru aprobarea Metodelor de prelevare a probelor de plante şi produse vegetale în vederea efectuării analizelor de laborator, pentru determinarea oficială a nivelului de reziduuri de pesticide. Analizele de laborator sunt realizate în concordanță cu sistemul de asigurare al calității ISO 17025/2005 prin metode acreditate RENAR (n.r. – Asociația de Acreditare din România).

Autoritatea Națională Fitosanitară asigură consumatorii că produsele agroalimentare existente pe piață la această oră sunt sigure pentru consum și că produsele de protecție a plantelor sunt folosite exclusiv în scopul menținerii sănătății plantelor.

MADR, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, manifestă un interes sporit pentru depistarea la timp și eliminarea eventualelor neconformități legate de depășiri ale reziduurilor de pesticide din fructe și legume, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului.