Senatoarea PSD Călăraşi Roxana Natalia Paţurcă a vorbit, în interviul de mai jos, despre referendumul pentru modificarea Constituţiei, organizat în zilele de 6 şi 7 octombrie, care nu a fost validat, din cauza participării extrem de reduse la vot. Roxana Paţurcă susţine că prezenţa scăzută la referendum denotă faptul că poporul român își dorește un alt mod de a face politică în România și pentru români. Mai mult decât atât, senatoarea PSD a menţionat că absenţa la urne afectează întreaga societate și ruinează fundamentul democrației în România.

 

 Reporter: Ce părere aveți despre absenteismul la urne cu ocazia referendumului pentru modificarea Constituției?

Senatoarea Roxana Natalia Paţurcă: Îmi vine în minte o expresie a celebrului autor american William Vaughan: „A citizen of America will cross the ocean to fight for democracy, but won’t cross the street to vote in a national election”. Exact așa se întâmplă și cu românii: ne batem cu pumnii în piept că luptăm pentru democrație, traversăm continentul să participăm la mitinguri și să luptăm cu presupusele încălcări ale statului de drept, dar nu ne facem timp să traversăm strada pentru a vota cu ocazia celei mai înalte forme de exprimare a democrației – referendumul. Dacă ne referim la Călărași, observăm că județul nostru se înscrie în media națională de prezență la vot, deși este clar că ne doream cu toții un procent de prezență mai mare. Dacă vă referiți la absenteismul la nivel național, ponderea de prezență de 21,1% este cu puțin mai mică decât cea de 26,51% înregistrată la referendumul din 2007 și inițiat de președintele României de la acea vreme.

 

Reporter: Vreți să spuneți că nu ar fi prima dată când românii au participat în număr mic la vot?

Senatoarea Roxana Natalia Paţurcă: Nu este nici prima dată și nici ultima dată, din câte putem observa. Acest dezinteres nu este unul care a apărut la acest referendum, așa cum încearcă unii politicieni să inducă prin intermediul anumitor televiziuni și nu a reprezentat niciun boicot politic, ci este o atitudine care s-a manifestat treptat. Cu foarte puține excepții, fie că vorbim despre alegeri parlamentare, europarlamentare sau locale, participarea românilor la vot a fost din ce în ce mai redusă. Astfel, dacă în anul 1996 aveam o participare la vot de 76,01% la alegerile din acel an, în 2008 ajunsesem ca doar 39,20% dintre românii cu drept de vot să participe la alegeri, iar procentele scad în continuare. Remarcăm cu toții faptul că din anul 2004 în nicio situație în care au fost organizate alegeri parlamentare, europarlamentare sau locale nu s-au prezentat la urne peste 50% dintre alegători la nivel național. Singura excepție o constituie alegerile prezidențiale, dar și aici procentul depășește cu puțin jumătate din numărul alegătorilor.

 

Reporter: Considerați acest referendum ca fiind un insucces al partidului din care faceți parte?

Senatoarea Roxana Natalia Paţurcă: Nu. Acest referendum, ca să răspund vocilor care critică Guvernul pentru organizarea lui, trebuia organizat. Era obligatoriu, mai ales având în vedere numărul mare de români care au semnat inițiativa de modificare a Constituției – peste trei milioane. Mai mult, acest referendum s-a desfășurat fără incidente, ceea ce este o premieră. S-au lansat acuzații înainte de desfășurarea lui că vor fi fraude, că vor fi incidente, că Partidul Social Democrat va frauda pentru a ajunge la pragul de 30% necesar pentru validare – nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, și aici este meritul premierului Viorica Dăncilă. În plus, deși nu s-a atins pragul de validare, procentul românilor care s-au exprimat în favoarea modificării Constituției este unul covârșitor – peste 90%, ceea ce înseamnă că românii gândesc în sensul păstrării valorilor tradiționale și morale, ceea ce este extraordinar.

 

Reporter: Ce mesaj credeți că au transmis românii prin absenteismul masiv de la urne?

Senatoarea Roxana Natalia Paţurcă: Prezența scăzută la urne la alegeri sau referendumuri, indiferent de miza electorală, denotă faptul că poporul român își dorește, cel mai probabil, un alt mod de a face politică în România și pentru români. Cel mai probabil poporul român își dorește mai puține discuții sterile și mai multe realizări și, consider eu, poporul român își dorește ca disputele politice să se rezolve intern, fără a se apela la Bruxelles sau la Strasbourg, acțiuni în urma cărora imaginea României a avut și are mereu de suferit. În același timp, poporul român își dorește, probabil, creștere economică și stabilitate financiară, performanțe pe care guvernarea PSD le realizează deja, dar care au trecut pe planul doi în agenda publică și mediatică din cauza faptului că în politica românească ne-am dezobișnuit să apreciem când este cazul și criticăm chiar și când adversarul nostru politic realizează ceva concret pentru români.

 

Reporter: Vedeți vreo soluție pentru a aduce românii înapoi la urne?

Senatoarea Roxana Natalia Paţurcă: Absența românilor la urne nu înseamnă numai neexercitarea unui drept, ci afectează întreaga societate și ruinează fundamentul democrației în România. Indiferent de rezultatul scrutinurilor electorale, câștigătorii desemnați se vor confrunta mereu cu întrebări legate de legitimitatea morală a ocupării unei anumite funcții, mai ales când acea poziție a fost câștigată în urma participării la vot a unui procent redus al populației care are acest drept. Suntem în situația în care în România primarii, parlamentarii și europarlamentarii sunt aleși în urma voturilor exprimate de mai puțin de jumătate din numărul total al persoanelor cu drept de vot din localitățile sau circumscripțiile alocate, iar aceasta este o situație care poate ridica oricând o problemă de legitimitate morală a ocupării funcției respective. Nu sunt adepta transformării drepturilor în obligații și nu cred că obligativitatea votului este soluția apropierii clasei politice de români, dar consider că trebuie să fim mult mai atenți la semnalul de alarmă pe care, cu diferite ocazii în care a fost chemat la urne, poporul român ni l-a transmis tuturor membrilor clasei politice. În același timp, dacă vom fi cu toții mai prezenți în mijlocul celor care ne-au votat, vom putea asculta mai ușor glasul poporului, vom ști să percepem mai clar doleanțele lui și vom interpreta corect sursa nemulțumirilor care îl macină.