34 de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanță Magnetică Nucleară (24) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN). Printre aceste unităţi spitaliceşti se numără şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi, care va fi dotat cu un CT şi cu un sistem PACS.

 

Cele trei contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru achiziționarea echipamentelor medicale au fost semnate marţi, 9 ianuarie a.c., la Palatul Victoria, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, în prezența premierului Mihai Tudose. La ceremonia de semnare au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, președinți de Consilii Județene și primari, precum și managerii spitalelor dotate cu echipamentele achiziționate.

„Astăzi (n.r. – marţi, 9 ianuarie) îndeplinim o promisiune din Programul de Guvernare, care prevede un CT (Computer Tomograf) și un RMN (Rezonanță Mangetică Nucleară) pentru fiecare spital care nu are astfel de echipamente. Nu ne-am limitat doar să bifăm o măsură, ci am înlocuit și echipamentele vechi din spitale, care nu mai puteau fi utilizate. Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziții de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel național, o rețea de imagistică medicală sustenabilă și interconectată”, a subliniat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Ministrul a adăugat că este responsabilitatea autorităților locale și a managerilor de spital să asigure spațiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică, pe care urmează să le primească.

„Astăzi (n.r. – marţi, 9 ianuarie a.c.) s-au semnat contractele pentru achiziția de echipamente medicale de ultimă generație care vor ajunge în 33 de spitale din țară. Este vorba despre 14 aparate computer tomograf (CT), 24 de aparate de rezonanță magnetică (RMN) și 21 de sisteme informatice PACS. Cu bucurie menționez faptul că Spitalul Județean de Urgență Călărași va fi dotat cu un CT și cu un sistem PACS”, a postat senatoarea PSD Roxana Natalia Paţurcă pe pagina sa de socializare.

Mai mult decât atât, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, Vali Emanoil, a precizat, pe site-ul de socializare: „SJU CL are un CT în stare avansată de uzură morală. Este momentul oportun pentru a fi înlocuit. Apreciem promptitudinea cu care reprezentanții comunității la nivel local şi național au răspuns necesității de dotare cu echipamente medicale a SJU CL”.