Începând de astăzi, 16 octombrie, profesorii de liceu din toată țara se pot înscrie pentru a viziona, alături de elevii lor, o selecție de opt filme documentare recente care analizează, din diferite unghiuri, fenomenul fake news și ramificațiile lui.

 

 

Ce documentare pot fi văzute la „luna.doc7”

 

Documentarele „Un basm cu știri false”, „Noul nostru președinte” și „Adevăr personal” abordează direct fenomenul, concentrându-se pe teoriile conspirației și dezinformările apărute înaintea alegerilor prezidențiale americane din 2016. Filmele ilustrează situațiile apărute în trei țări diferite – Macedonia, Rusia și Marea Britanie – pentru a explora impactul global al informațiilor transmise de mass-media. „Anas împotriva Gigantului” și „Gunoierii digitali” analizează problema conținutului fals sau inadecvat prezent pe rețelele de socializare și încearcă să răspundă unor întrebări precum: Cine este responsabil pentru informațiile false diseminate prin social media? Cât de greu este să ștergi conținutul fals și unde se trasează granița dintre dezinformare și cenzură? Nu în ultimul rând, oferind perspective diferite asupra presei, documentarele „Slow News”, „Bellingcat – Adevărul într-o lume a post-adevărului” și Nellie Bly face știrile” se concentrează pe aspectele pozitive ale jurnalismului și moduri de a reinventa instituțiile media.

 

Cum se pot înscrie profesorii

 

În perioada 19 octombrie – 10 noiembrie, filmele vor fi disponibile gratuit, pe platforma http://kinoteca.bloczero.ro/, în secțiunea destinată festivalului luna.doc, în baza unui cont de profesor. Profesorii vor avea ocazia să își aleagă direct din interfața platformei documentarele pe care doresc să le vizioneze alături de elevii lor, iar acestea vor putea fi proiectate atât  fizic, în spațiul școli, cât și în cadrul cursurilor online, în funcție de varianta aleasă de fiecare profesor.

Pentru a simplifica organizarea de proiecții în mediul online, platforma permite profesorilor să distribuie elevilor un link de vizionare securizat, accesibil timp de 24 de h, fără necesitatea creării unui cont suplimentar de către aceștia.

Înscrierile pentru participarea la proiecții de film în cadrul luna.doc se fac prin intermediul formularului https://forms.gle/4fczr22xc3tePrXM6.

 

Ateliere de educație media pentru elevi

 

Din dorința de oferi cât mai multe informații și resurse care să îi ajute pe liceeni în lupta cu știrile false, programul festivalului luna.doc va include și zece ateliere online de educație media în cadrul cărora adolescenții vor putea discuta liber cu jurnaliști români și experți media despre principiile de urmat pentru o informare corectă, despre jurnalism etic și deontologie profesională, precum și despre ramificațiile și consecințele știrilor false în realitate. Discuțiile vor avea loc pe Zoom și vor dura două ore.

Liceeni care își doresc să intre în legătură directă cu jurnaliștii se pot înscrie completând acest formular https://forms.gle/FATBLDMHGFxZcgVo6 până la data de 23 octombrie 2020.

Pentru informații proaspete, de urmărit site-ul și platformele de social media: site: kinoteca.bloczero.ro; Facebook https://www.facebook.com/bloczero;  Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/.

„luna.doc” – festival online de film documentar pentru liceeni este organizat de Asociația Bloc Zero în parteneriat cu One World România prin programul One World Romania la Școală.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Festivalul luna.doc a început în 2014, fiind și prima inițiativă de educație prin film documentar desfășurată sub umbrela programului One World Romania la Școală. În cele șase ediții precedente, proiecțiile din cadrul festivalului s-a desfășurat în licee din  zeci de orașe din țară, ajungând la peste 10.000 de elevi.

Începând din 2020, organizarea festivalului este preluată de Asociația Bloc Zero.