Marţi, 2 aprilie, a avut loc inaugurarea celei de-a opta subunități de pompieri, în localitatea Fundulea, un moment de maximă însemnătate pentru pompierii militari din Călărași.

Dată fiind dezvoltarea socio-economică a nord-vestului județului, fluxul rutier generat de existența autostrăzii A2, ce face legătura între capitală și portul maritim Constanța, a fost mai mult decât necesară înființarea Punctului de Lucru Fundulea din cadrul Secției de Pompieri Lehliu-Gară.

Pentru a atinge unul din obiectivele principale ale Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), și anume reducerea timpului de răspuns la solicitările în caz de urgență, Raionul de Intervenție al Punctului de Lucru este constituit din cinci unități administrativ-teritoriale (orașul Fundulea și patru comune) pe o suprafață de 435 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 20.000 de locuitori. De asemenea, clădirea oferă spații de lucru optime pentru personalul care își desfășoară activitatea, dar și un garaj spațios, menit să asigure protecția autospecialelor și a echipamentelor de intervenție care urmează a fi achiziționate de IGSU. La acest eveniment, au luat parte secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi șeful DSU, dr. Raed Arafat, și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Dan-Paul Iamandi, prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă, conducerea ISU Călăraşi, cea a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, autorităţile locale din Fundulea, şi cea a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Călăraşi.

Inspectorul şef al ISU „Barbu Ştirbei” Călăraşi, locotenent colonel Adrian Păduraru, a declarat: „Inaugurăm cea de-a opta subunitate la Fundulea. Un moment de mare însemnătate pentru pompierii militari călărăşeni. Din anul 2014, inspectorul şef, colonel Daniel Popa, a demarat discuţiile cu prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean de la acea vreme, care, cu acordul consilierilor judeţeni, au aprobat construirea unei clădiri care să deservească această subunitate de pompieri. (…) Prin înfiinţarea acestui punct de lucru atingem unul dintre principalele obiective principale ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, şi anume reducerea timpului de răspuns”.

Prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, a afirmat: „În urmă cu mulţi ani, împreună cu un prieten, care la rândul lui a adunat alţi prieteni. L-aş numi pe colonelul Popa cel mai vechi comandant de unitate din ţară, alături de care ne-am propus acest lucru. Credeţi-mă, nu a fost uşor. Nici acum nu este, dar totuşi aceste lucruri s-au întâmplat.  După numeroase discuţii în care a trebuit să convingem foarte mulţi oameni, astăzi aveam această şansă şi, de ce nu, o spun eu, bucurie”.

Inspectorul şef al ISU Constanţa, colonel Gheorghe Daniel Popa, a menţionat: „Zona Fundulea şi localităţile riverane Bucureştiului aveau nevoie de un răspuns fără condiţionare. Am avut experienţe când o anumită conducere de la Bucureşti a spus să nu iasă maşini de intervenţie în zona Budeşti, la inundaţiile din 2006. Experienţa ne spune că cel mai bine te descurci cu lucrul tău şi cu mijloacele care îţi aparţin. Zona este în dezvoltare din punct de vedere economic, aşa că subunitatea de la Fundulea, care, sper, să devină o subunitate independentă. Clădirea oferă spaţii pentru o sută de angajaţi. Această investiţie ar trebui să fie exemplu de bune practici, aşa am spus la Constanţa. Călăraşiul a reuşit, chiar dacă nu este un judeţ cu putere economică mare. Vă felicit şi mă bucur că v-am văzut, mai ales că judeţul Călăraşi ocupă în continuare un loc special în inima mea. Succes!”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, a precizat: „Acesta este un eveniment important al judeţului Călăraşi, pe care îl marcăm împreună cu cel care a crezut în noi, domnul secretar de stat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat. Nu este nevoie doar să preluăm cazurile din judeţ. Trebuie să avem continuitatte şi condiţii. Din acest motiv, am investit un milion de euro în aparatură la Spitalul Judeţean Călăraşi. Am solicitat la CNI să ne sprijine cu un corp nou. Avem proiecte depuse pe fonduri europene pentru modernizarea şi reabilitatrea spitalului. Toate aceste lucruri se fac pentru cetăţenii judeţului Călăraşi. Nu le putem face singuri, le facem alături de echipă. Din acest motiv vreau să  mulţumesc prefectului pentru buna colaborare şi rezolvarea multor probleme sau lăsate nerezolvate de vechile administraţii. Cred că este un moment important pentru un bilanţ Călăraşi. Marcăm astăzi o zonă care a fost descoperită şi prin această festivitate”.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi șeful DSU, dr. Raed Arafat, a declarat: „Vedem o realizare extraordinară făcută prin colaborare, prin modul în care a ştiut domnul prefect, domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, autoritatea locală, ISU Călăraşi, IGSU, să lucreze împeună şi să realizeze ceva pentru populaţie. Suntem iarăşi mai aproape cu câţiva paşi, câteva minute de cei care au nevoie de noi, fie că este vorba de intervenţie medicală, fie că este vorba de intervenţie la un incendiu, accident rutier sau descarcerare. Acum şi zona autostrăzii este mai sigură, dar şi cei 20.000 de locuitori sunt în siguranţă mai mare. Nu vă pot spune decât felicitări pentru realizare, pentru colaborare şi sper să mai venim şi la alte realizări similare. Mult succes colegilor care vor lucra aici”.