Anul cultural 2020 a fost unul complicat pentru unii dintre artiști, din cauza pandemiei de coronavirus. O parte dintre instituțiile de cultură au fost închise sau a fost limitat numărul de persoane cărora le era permis să le treacă pragul simultan; și să nu uităm de faptul că, timp de două luni, oamenii nu au avut voie să iasă din casă decât pentru a merge la serviciu, la cumpărături și pentru urgențe. Totuși cultura și-a mai găsit loc la câte o lansare de carte sau expoziție, astfel încât pasionații au putut să își mai descrețească un pic frunțile.

Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” din Călărași a reușit și ea să găzduiască câteva expoziții de-a lungul acestui an și iată că acum, în preambulul sărbătorilor de iarnă, a venit cu una care să încununeze activitatea din 2020. Pe 21 decembrie a avut loc vernisajul expoziției Salonul de Artă Contemporană, unde atât artiști consacrați, cât și elevi aflați la început de drum, și-au unit condeiele pentru a ne prezenta unele dintre cele mai frumoase lucrări ale lor cu tematică de iarnă, portrete, desene care înfățișează orașul etc.

Au expus Petronela Milea, Carmen Pavel, George Iulian Bădițescu, Silviu Ioan Soare, Teodor Sbârciog, Elena Shumacher, Suzana Stan, Eva Stan, Clara Stan, Bercsenyi Csilla, Vasile Trandafir, Elena Gabriela Florea, Gabriela Apostol, Dragoș Radu Popescu, Felicia Huideș, Mirel Dănescu, Dorina Cântăbine, Jimmy Stănescu, George Alexandru, Florin Mihăilescu, Teodor Florea, Bianca Șerban, Alexandra Tăbăcaru, Cornel Ursu Dobrogea, Victor Grigore, Florian Vîlsan, Alexandru Paraschiv și alții. Curator al expoziției a fost criticul de artă Ana-Amelia Dincă.

„Mă bucur că, din nou, în spațiul Bibliotecii Județene se desfășoară cea de-a doua ediție a unei expoziții a grupului OMICRON și invitații. Bineînțeles că oamenii care iubesc arta, care iubesc orașul, oameni care iubesc Biblioteca Județeană sunt cei care vin și expun aici pentru că modul lor de a aborda arta este un mod de a trăi, un mod de a fi. Cei care expun aici sunt artiști care au o orientare modernă, sunt artiști care lucrează pornind de la principiile stabilite de demersul istoriei artei, principii artistice de la care nu ne putem abate, chiar dacă facem pictură figurativă sau abstractă, atunci când artistul este bun, se vede. De aceea, indiferent ce formă de expresie ar aborda fiecare dintre artiști, ei demonstrează. Este vizibil faptul că au în spate mult exercițiu, iar tânăra generație care vine din spate este aceea care demonstrează talent și bucurie în fața șevaletului. Avem în principal lucrări bidimensionale în această expoziție, cu o excepție, a sculptorului Alexandru Paraschiv, unul dintre marii sculptori români, sculptor cu carieră la Paris, care s-a născut aici, în zona noastră”, a spus Ana-Amelia Dincă.

Pe lângă expoziția de pictură din Sala Perspective, Biblioteca Judeţeană a expus și o serie de albume de artă intitulată „Iarna în viziunea artiștilor consacrați” în Sala Nirvana și o expoziție de carte gastronomică intitulată „Sărbătorile la români” în sala de lectură și cercetare.