Sâmbătă a avut loc ediția a V-a a Salonului Anual de Acuarelă la Muzeul Dunării de Jos

Sâmbătă, 21 august, artiști plastici atât din Călărași, cât și din alte filiale ale Uniunii Artiștilor Plastici și chiar din afara țării, au expus la Muzeul Dunării de Jos o serie de lucrări realizate în tehnica acuarelei în cadrul Salonului Anual de Acuarelă 2021. În stilul obișnuit al acestor evenimente, Ana Amelia Dincă a fost curator al expoziției și a vorbit despre lucrările artiștilor. Au expus: Laura Mara Culea, Cristina Georgescu, Florian Vîlsan, George Alexandrescu, Cristian Munteanu, Florian Mihăilescu, Ioana Raluca Enăchescu, Carmen Pavel, Daniela Apostol, Victor Moraru, Irina Ion, Dorin Manea, Maria Bogatu-Măncianu, Constantin Grigoruță, Otilia Anastase, Claudiu Victor Gheorghiu, Elena Gabriela Florea, Victor Grigore, Cornel Ursu Dobrogea, Petronela Milea, Jimmy Stănescu, Viorel Moraru, Gabriel Smoleac, Sorin Vintzeanu și Silviu Ioan Soare.

Cuvântul de început l-a avut managerul Muzeului Dunării de Jos, Valentin Parnic: „Iată o nouă ediție a Salonului de Acuarelă la Muzeul Dunării de Jos din Călărași, o ediție bogată în exponate, sunt peste 30 de artiști care expun astăzi aici. Mă bucură mult faptul că am reușit să depășim cumva granițele Călărașiului și Ialomiței, așa cum a fost la primele ediții, iată o participare din ce în ce mai mare din București și din județe limitrofe, ba chiar și din Spania. Asta înseamnă pentru noi o apreciere a eforturilor pe care le facem și încercăm să ducem mai departe această tradiție a expozițiilor de artă plastică începută în anul 2017”.

Despre lucrările expuse a vorbit Ana Amelia Dincă: „Pentru mine, de ficare dată, este o bucurie un nou Salon de Acuarelă. Este, într-adevăr, un eveniment datorită direcției sale de fenomen de nișă, dar și datorită faptului că artiștii din alte filiale ale Uniunii Artiștilor Plastici vin către expozițiile pe care le organizăm la Muzeul Dunării de Jos prin bunăvoința și prin deschiderea pe care managerul muzeului, doctor arheolog Valentin Parnic, o are către artele frumoase. Iată că această nouă ediție este una foarte interesantă prin faptul că lucrările expuse sunt lucrări de anvergură, sunt lucrări excepționale, se observă o evoluție interesantă în cadrul anumitor artiști. Numărul participanților este unul important și direcția este aceea modernistă, fiecare artist merge pe viziunea lui; tehnica aceasta a acuarelei îi și provoacă spre descoperiri noi în zona tehnicii, pentru că acuarela înseamnă de fapt lucrul cu apă colorată. Se practică acuarela atât pe suprafață uscată, cât și pe suprafață umedă, iar subiectele sunt recurente, sunt figurative: natură statică, peisaj, sunt și câțiva expozanți care merg către zona abstractă, spre zona imaginativă sau către zona detaliului, dar iată că această expoziție este chiar mai bună decât precedenta; anul trecut artiștii, deși au venit cu lucrări mai multe, anul acesta lucrările sunt maximum trei, însă calitatea lor este una superioară”.