Duminică, 29 septembrie a.c., un echipaj de jandarmerie, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, a acționat pe raza localităților Budești și Mânăstirea, din județul Călărași, în zona de organizare a târgurilor săptămânale, în vederea protejării populației de activitățile comerciale ilicite și combaterii fenomenului infracțional și contravențional în domeniu. În acest sens, au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 4.000 de lei, pentru fapte prevăzute de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite.

De asemenea, a fost depistată o femeie, în vârstă de 42 de ani din Oltenița, în timp ce oferea spre vânzare, la târgul săptămânal din Budești, mai multe articole de încălțăminte, îmbrăcăminte și accesorii, inscripționate cu numele unor mărci consacrate în domeniu, fără a îndeplini condițiile legale.

Bunurile, susceptibile a fi contrafăcute, au fost ridicate de jandarmi în vederea confiscării, iar comerciantei de ocazie i-au fost întocmite actele de sesizare, fiind înaintate organelor competente pentru continuarea cercetărilor privind săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, faptă prevăzută și sancționată conform Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.

Jandarmeria Călărași recomandă cetățenilor să nu achiziționeze bunuri comercializate în mod ambulant și fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de legislația în vigoare, iar atunci când observă astfel de acte de comerț, să sesizeze autoritățile competente.