Consiliul Național al Federației Sanitas din România a decis programul acțiunilor de protest pentru perioada următoare, ca răspuns la tergiversările practicate de guvernanți față de problemele cu care se confruntă Sănătatea și Asistența Socială din România.

“Toate negocierile noastre şi toate argumentele noastre aduse pentru remedierea inechităţilor care apăreau în lege nu au fost acceptate sub nicio formă. A apărut o lege făcută pe genunchi, care nu face altceva decât să agite spiritele pentru toţi bugetarii. Nu s-a făcut o ierarhizare corectă, au apărut foarte multe inechităţi şi de aici au apărut nemulţumirile care au ajuns la apogeu. Noi sperăm ca în aceste acţiuni să ni se alăture şi alte sindicate din Sănătate, pentru că scopul este comun. În condiţiile în care nu vom ajunge la niciun rezultat, vom declanşa greva generală”, ne-a declarat Valentin Robescu, preşedintele Filialei Călăraşi a Federației Sanitas.

Astfel, în perioada 15 – 30 septembrie, toate organizațiile membre ale Federației Sanitas vor înainta memorii instituțiilor administrației publice centrale și locale, dar și instituțiilor internaționale, în care vor arăta care sunt principalele probleme ce împiedică funcționarea normală a sistemului de sănătate și asistență socială din România, precum și tratamentul inegal, discriminatoriu pe care l-au instituit actualii guvernanți în ceea ce privește salarizarea personalului din aceste domenii.
În acelaşi timp, se va pune la dispoziţia membrilor de sindicat o petiţie on-line care să ofere o imagine măsurabilă a gradului de nemulţumire din sistem.
2, 4 și 6 octombrie – pichetarea mai multor ministere

 

În zilele de 2, 4 și 6 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas vor picheta ministerele răspunzătoare de inechitățile, omisiunile și discriminările Legii – cadru nr. 153/2017 a salarizării bugetare: Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor Publice. În data de 19 octombrie 2017, seria protestelor Federaţiei Sanitas va continua cu organizarea unui miting și a unui marș, urmând ca, ulterior, Consiliul Național să decidă asupra datei la care se va declanșa greva generală în sistemul sanitar.
Principalele revendicări ale Federației Sanitas din România sunt:
eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaților; acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului tehnic și administrativ; aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toţi angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018; renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creșterii salariale de 25% prevăzută de lege; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.
Aceste solicitări au fost prezentate în repetate rânduri miniștrilor de resort și altor reprezentanți ai instituțiilor administrației publice centrale, însă fără niciun rezultat.
În condițiile în care, de luni de zile, guvernanții au mimat interesul și au continuat să acționeze în defavoarea angajaților din Sănătate și Asistență Socială, ultima soluție rămasă Federației Sanitas este declanșarea programului de proteste.