În cadrul „Săptămânii prevenirii criminalității”, aproximativ 50 de elevi din Călăraşi au fost oaspeții polițiștilor rutieri. Totodată, în liceele din județ, polițiștii de prevenire a criminalității, împreună cu reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Călărași, au desfășurat acțiuni comune de prevenire a consumului de substanțe psihoactive. De asemenea, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean au organizat acțiuni în zonele  aglomerate, au interacționat cu cetățenii şi le-au transmis sfaturi utile pentru a nu cădea victime ale infracțiunilor de furt.

 „Săptămâna prevenirii criminalității” a continuat în județul Călărași cu întâlniri ale politiștilor cu elevii în unitățile de învățământ. Discuțiile interactive au făcut parte din activităţile propuse de poliţişti, tema abordată fiind prevenirea victimizării minorilor. Alături de copii au fost prezenți polițiștii de prevenire a criminalității și cei din cadrul structurilor de ordine publică și rutieră, care, pe lângă dezbaterile punctuale cu elevii, le-au prezentat materiale video referitoare la prevenirea victimizării minorilor.

Temele abordate și prezentate liceenilor au fost consumul de droguri, traficul de persoane și criminalitatea informatică, fiecare situație în parte a fost discutată detaliat, astfel încât tinerii să înțeleagă exact ce trebuie să facă pentru a preveni o serie de evenimente în urma cărora pot deveni victime ale persoanelor rău intenționate. Oamenii legii au fost alături și de copiii din Centrul de Primire în Regim de Urgenţă ‘Sfânta Maria’ Călăraşi, au discutat aspecte legate de riscurile la care aceştia se expun atunci când părăsesc centrele de plasament, fără încuviinţarea profesorului supraveghetor, consecinţele psiho-socio-juridice ale consumului de substanțe psihoactive sau ale comportamentului deviant, dar și despre importanța respectării regulilor de circulație”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi.

 

Poliţiştii au transmis cetăţenilor sfaturi utile pentru a nu cădea victime ale infracțiunilor de furt

 

Totodată, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Călăraşi au organizat acțiuni în zonele aglomerate, au interacționat cu cetățenii şi le-au transmis sfaturi utile pentru a nu cădea victime ale infracțiunilor de furt. Cetățenii au fost informați cu privire la consecințele unui comportament neglijent, despre cum să își protejeze bunurile personale în spațiile publice aglomerate, punând accent pe importanța propriei atitudini în prevenirea infracțiunilor de furt.

Polițiștii au subliniat importanța adoptării unor măsuri specifice de autoprotecție din partea membrilor comunității, astfel încât printr-o atitudine preventivă, să contribuie la diminuarea riscului de a deveni victime ale infracțiunilor ce aduc atingere patrimoniului, măsuri de protecţie care odată însuşite, au menirea de a descuraja activitatea infracțională. Polițiștii au organizat în tot județul, activități de distribuire de materiale cu caracter informativ – preventiv cuprinzând recomandări specifice fiecărui gen de infracţiune abordat, respectiv prevenirea tâlhăriilor, a furturilor din locuință, a furturilor din buzunare și a înșelăciunilor.

„O atitudine preventivă vă poate feri de eventuale evenimente neplăcute, motiv pentru care vă recomandăm următoarele: când părăsiți locuința, chiar și pentru scurt timp, închideţi toate ferestrele; țineți ușa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă; dacă în aglomerație vă simțiți înconjurați de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul; folosiţi în mod corespunzător interfonul de la intrarea în scara blocului, nu deschideţi necunoscuţilor, asiguraţi-vă că uşa se închide după ce aţi intrat sau ieşit din imobil; protejaţi-vă ferestrele cu grilaje metalice sau cu un sistem antiefracţie dacă locuiţi la parter sau etajele inferioare unde este posibil accesul prin escaladare; în cazul unei case la curte, înconjuraţi-vă terenul cu un gard înalt, greu de escaladat şi montaţi un sistem de supraveghere video; nu oferiţi persoanelor necunoscute informaţii despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin să reprezintă unele instituţii, dar nu pot face această dovadă; evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia vă este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare; nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai mare de timp în convorbirile cu alte persoane sau pe reţelele de socializare; nu postaţi, dumneavoastră sau un alt membru al familiei, pe site-urile de socializare adresa sau imagini din care să reiasă că aveţi în casă obiecte de valoare”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi.