Activitățile desfășurate în centrele de copii și adulți ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași, în această perioadă, înseamnă implicarea angajaților, aflați în izolare la locul de muncă, de a-i ajuta pe copii să aibă diferite preocupări educative, pe adulți să fie activi, dar înseamnă și momente de relaxare împreună. Desenele, jocurile, activitățile în aer liber, marcarea zilelor de naștere ale beneficiarilor noștri fac ca această perioadă să treacă mai ușor.

Totodată, activitățile desfășurate, în izolare, împreună cu beneficiarii Centrului Maternal, din cadrul DGASPC Călărași, pun accentul pe dezvoltarea abilităților personale, dar și însușirea unor noi deprinderi de viață. Sunt realizate diferite activități cu rezidenții, concomitent cu grija față de nevoile zilnice ale tuturor beneficiarilor, copii și mame, precum și asigurarea unei stări de sănătate și supraveghere permanente.

Copiii sunt antrenați în diverse jocuri educative, vizionează programe de desene animate, ascultă povești, explorează natura, învață cuvinte și expresii noi, dar deprind și tehnici noi de lucru manual: împletit și croșetat.

Mamele sunt implicate în activitățile cotidiene de curățenie și întreținere a spațiilor comune, de prepararea meniului zilnic, supravegheate atent de persoana responsabilă; participă la activitățile instructiv-educative, desfășurate, zilnic, cu educatorul și cu asistentul social, în scopul cunoașterii și aplicării unor noțiuni noi, menite să le îmbogățească și să consolideze capacitățile materne.

Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, marcată de Centrul Maternal Călărași

 

Din anul 2015, ziua de 8 mai a devenit Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați. Se marchează, astfel, în mod simbolic importanța acestei problematici pentru societatea romanească, în ansamblul ei.

Unele probleme sociale rezidă, încă: egalitate pe piața muncii, protecția femeilor-victime ale violenței de gen, combaterea stereotipurilor de gen tradiționale și patriarhale, ce domină societatea românească.

Încă există grave sincope în salarizarea mai mică a femeilor, iar violența și relele tratamente sunt, preponderent, asupra femeii, aceasta fiind considerată victima opresiunilor din partea bărbatului, care poate fi: soț, partener, concubin, frate, părinte, afin, persoană de răspundere (în cazul în care femeia se află fără discernământ) etc.

De asemenea, femeile se confruntă cu un nivel de sărăcie mai mare decât bărbații, iar în mediul rural, lipsa locurilor de muncă este mai frecventă în rândul femeilor.

În contextul noilor provocări sociale, în care femeia încă mai plătește tributul greu” al modelului familial transgenerațional, de expunere la situații/forme de abuz/violență în orice mediu în care s-ar afla, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați derulează, împreună cu cei 42 de parteneri locali, (DGASPC-uri, DAS-uri), proiectul VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, destinat victimelor violenței domestice, prin crearea Rețelei Naționale Inovative Integrate de Locuințe Protejate.

Astfel, în acord cu obiectivul general al proiectului, la nivelul județului Călărași, se va înființa un serviciu social de tip locuință protejată, un cabinet de consiliere vocațională și grupuri de suport pentru victimele violenței domestice.

În cadrul Centrului Maternal Călărași, locul în care pot fi găzduite și mame victime ale violenței domestice (până la devenirea funcțională a locuinței protejate), s-au desfășurat, cu tematica: Femeia e cea care se află între cer și pământ”, activități care să marcheze această zi importantă, a egalității de șanse între bărbați și femei.