În perioada 9 – 13 noiembrie 2020, Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) al judeţului Călăraşi a efectuat controale în următoarele domenii de activitate: confecţii textile, baruri şi restaurante, activităţi de protecţie şi gardă, construcţii, comerţ, alte domenii de activitate. În această perioadă au avut loc mai multe acţiuni de control privind verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea şi sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu Covid-19, dar şi depistarea persoanelor care prestau muncă nedeclarată.

Astfel, inspectorii din cadrul Compartimentului Relaţii de Muncă au verificat 18 angajatori, şase au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 38.000 de lei, din care 20.000 de lei pentru muncă nedeclarată. Au fost dispuse 34 de măsuri cu termene precise de rezolvare.

De asemenea, inspectorii din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat 21 de controale, 16 angajatori au fost sancţionaţi, au fost aplicate 28 de avertismente şi s-au aplicat amenzi în valoare de 13.000 de lei. Pentru remedierea deficientelor, s-au aplicat 30 de măsuri cu termene precise de rezolvare.

Pentru diminuarea consecinţelor negative, obiectivele centrale al activităţii ITM Călăraşi vor fi prevenirea şi stoparea răspândirii virusului Covid-19, în rândul angajaţilor şi al populaţiei, şi depistarea persoanelor care prestează muncă nedeclarată.