Mai sunt doar câteva zile până la deschiderea ediţiei din acest an a Târgului de Toamnă Călăraşi, un eveniment ce a devenit tradiţie în municipiul nostru şi care este mult aşteptat de cetăţenii de toate vârstele. Târgul de Toamnă, sau Bâlciul”, aşa cum este cunoscut de călărăşeni, adună an de an cât mai multe persoane, dornice de distracţie, dar şi de momente de relaxare la terasele cu mici şi bere.

 

 Serviciul Public Pieţe şi Oboare (SPPO) din Călăraşi efectuează pregătiri pentru Târgul de Toamnă, ediţia 2017, eveniment ce va începe vinerea viitoare şi se va încheia pe 8 septembrie. Astfel, marţi, 22 august a.c., au fost repartizate terenurile pentru comercializarea industrialelor, legumelor şi fructelor, gogoşerii şi alimentaţie publică. Potrivit directorului SPPO, Vasile Manea, urmează ca după finalizarea târgului de la Olteniţa, de luni să fie repartizate şi spaţiile şi pentru parcul de distraţii. Nu sunt noutăţi în ceea ce priveşte parcul de distracţii, faţă de anii trecuţi. Pe cei care au utilaje pentru parcul de distracţii îi aşteptăm să vină să depună cererile de închiriere pentru a face contract cu serviciul nostru. Totodată, în acest contract sunt stipulate atât obligaţiile comercianţilor, cât şi ale noastre vizavi de modul de folosire a utilajelor. Comercianţii trebuie să aibă în primul rând verificarea ISCIR, verificare ce este realizată şi de către colegii noştri de la ITM. În ceea ce priveşte alimentaţia publică, la fel ca şi anul trecut, sunt în jur de 17 unităţi, toţi sunt de pe raza judeţului Călăraşi. În comparaţie cu anul precedent, ca noutate, pe domeniul alimentaţiei publice, este faptul că majoritatea comercianţilor merg pe modernizarea teraselor pentru a-şi atrage cât mai mulţi clienţi. Astfel, din discuţiile cu aceştia, preţurile vor fi ca cele de anul anterior, atât la preparatele la grătar, cât şi la bere şi băuturi răcoritoare, ne-a declarat Vasile Manea, directorul Serviciului Public Pieţe şi Oboare.

Fructele din zona Argeşului, căutate în fiecare an de călărăşeni la Târgul de Toamnă

 

Ca în fiecare an, de la tradiţionalul târg nu vor lipsi comercianţii din zona Argeşului, care vor veni cu pere, mere şi prune, fructe ce sunt la mare căutare de către călărăşeni. De altfel, cetăţenii îşi pot achiziţiona articole de îmbrăcăminte, dar şi jucării pentru cei mici. Legat de produsele industriale, avem sectorul de fructe (pere, mere şi prune), din zona Argeşului, foarte căutat în fiecare an de către călărăşeni. Mai mult decât atât, avem undeva la intrare, pe stradal, foarte mulţi călărăşeni din pieţe care au legume şi fructe. Pe partea de vânzare mărfuri industriale, o parte dintre comercianţi sunt din Bazar, care aduc şi articole de sezon şi mă refer aici la îmbrăcăminte, încălţăminte, dar şi rechizite şcolare. În târg mai intâlnim şi pe comercianţii de jucării. Condiţia ca ei să închirieze spaţiile a fost ca aceştia să nu aibă datorii la piaţă, preţurile să fie aceleaşi, iar la primirea terenurilor au fost obligaţi să achite taxa pe teren, care este de 2 lei pe metru plus utilităţile: 0,5 lei pe metru pentru gunoi, 5 lei apa şi 20 de lei iluminatul, pe care îl folosesc pentru bec. Aceste calcule le-am făcut în baza experienţei anilor trecuţi, în aşa fel încât să acoperim cheltuielile noastre cu utilităţile. Pentru alimentaţie publică şi parc de distracţii, având în vedere că sunt suprafeţe mai mari, taxa este de 1 leu pe metru pătrat, la care se adaugă 50 de bani pentru gunoi, apa pe punctul de consum, iar pentru curentul electric, fiecare agent economic este branşat la curent, i se citeşte indexul la începutul şi la sfârşitul târgului, se calculează cu preţul solicitat de Enel, a mai spus Manea.

 

 

Vasile Manea:Noi am încercat să ne organizăm cât mai bine de la an la an, pentru ca cetăţenii să vină şi să se bucure de distracţie”

 

 

Directorul SPPO Călăraşi, Vasile Manea, a menţionat că în fiecare an a încercat ca acest eveniment să fie organizat cât mai bine pentru ca cetăţenii să se bucure din plin de distraţie. La fel ca şi în anii trecuţi, poliţiştii şi jandarmii călărăşeni vor asigura măsurile de ordine şi linişte publică la Târgul de Toamnă din Călăraşi. Din experienţa anilor trecuţi, nu au fost probleme, iar în urma solicitărilor, preconizez că o să avem încasări undeva la 85.000 – 90.000 de lei, anul trecut rămânând cu 50.000 de lei profit. Eu spun că este un lucru bun, pentru că aceşti bani ne ajută să mai realizăm diferite lucrări în pieţe sau să acoperim cheltuielile materiale. Am înaintat adrese către toate instituţiile deconcentrate, inclusiv la Instituţia Prefectului, cu rugămintea de a ne sprijini în această perioadă. Ca în fiecare an, vom fi sprijiniţi de către o echipă din cadrul IJJ Călăraşi, o echipă din cadrul Poliţiei Municipale, o echipă din cadrul Poliţiei Locale, dar şi din cadrul ISU Călăraşi, dar şi de către Urban. Noi avem o echipă din cadrul SPPO, care va asigura curăţenia în grupurile sanitare, dar şi o echipă de întreţinere care e pregătită să intervină în cazul în care apar probleme la apă, canalizare. Totodată, DSV şi DSP Călăraşi vor avea reprezentanţi care vor verifica dacă produsele de alimentaţie publică sunt conforme. Mai mult decât atât, pentru acordarea primului ajutor vor fi prezenţi, pe toată perioada târgului, voluntari din cadrul Crucii Roşii Călăraşi, dar şi câte un asistent comunitar. Noi am încercat să ne organizăm cât mai bine de la an la an, pentru ca cetăţenii să vină şi să se bucure de distracţie, a conchis Vasile Manea.