Prima etapă a proiectului „Azi pentru mâine”, desfăşurată vara aceasta pe litoral, prin acţiuni de colectare selectivă a deşeurilor, s-a încheiat cu rezultate încurajatoare: peste 7.000 de kilograme de deşeuri colectate separat, 130 de voluntari implicaţi în curăţarea plajelor şi în multiple activităţi de informare şi 32 de protocoale de colaborare semnate cu operatori din HoReCa pentru protejarea mediului înconjurător. Proiectul iniţiat de Asociaţia CSR Nest şi finanţat de Fundaţia Coca-Cola va continua toamna aceasta în şcoli din Bucureşti şi cinci judeţe din sudul ţării.

La începutul verii, Asociaţia CSR Nest şi Fundaţia Coca-Cola şi-au propus ca în urma turiştilor de pe litoral să rămână mai multe amintiri plăcute din vacanţă, decât deşeuri ajunse pe nisip sau în mare. Acesta este motivul pentru care, vara aceasta, un număr important de operatori economici şi de turişti au devenit mai responsabili faţă de mediu, participând la colectarea separată a deşeurilor pe aproape 17 kilometri de plajă din Mamaia, Eforie Nord şi Sud, Venus şi Saturn.

În cadrul proiectului desfăşurat timp de trei luni, mai mult de 50 de operatori economici din zonă au fost consiliaţi cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru protejarea mediului, iar 32 dintre aceştia au semnat protocoale de colaborare, fiindu-le oferite si infrastructura pentru colectarea selectivă a deşeurilor din ambalaje.

În aceeaşi perioadă, aproape 50.000 de turişti au fost informaţi cu privire la problema deşeurilor de ambalaje, la măsurile pe care le pot lua pentru a se bucura de plaje curate şi la soluţia colectării separate pentru reciclare, pe care fiecare o poate transforma într-un obicei zilnic. Mai mult, mesajul proiectului „Azi pentru mâine” a ajuns la peste şapte milioane de persoane, prin intermediul unei campanii de promovare la radio.

„Azi pentru mâine” este un proiect de informare şi implicare a publicului în colectarea selectivă a deşeurilor. Proiectul se înscrie în viziunea globală a Companiei Coca-Cola, „O lume fără deşeuri”, al cărei punct central este obiectivul de a ajuta la colectarea şi reciclarea unei cantităţi de ambalaje echivalentă cu cea pusă pe piaţă de companie, până în 2030.

„Rezultatele primei etape a proiectului ‘Azi pentru mâine’ ne demonstrează că oamenilor le pasă de viitorul lor şi al copiilor lor. Le mulţumim pentru implicare tuturor celor care au înţeles că gesturi simple pe care le facem azi, precum colectarea separată şi reciclarea, pot însemna un ‘mâine’ mai bun pentru noi toţi. Proiectul de pe litoral ne încurajează să mergem mai departe, cu noi iniţiative”, a declarat Constantin Bratu, Public Affairs & Communication Manager, Coca-Cola România.

„Acţiunile din această vară au reprezentat doar o primă etapă a proiectului ‘Azi pentru mâine’. Începând cu această toamnă, alături de Fundaţia Coca-Cola, vom continua proiectul în mai multe şcoli din Bucureşti şi din ţară, deoarece copiii sunt foarte receptivi la mesajele cu privire la colectarea selectivă şi reciclare şi pot duce mai departe aceste bune practici în familiile lor”, a afirmat Sergiu Sebesi, preşedintele Asociaţiei CSR Nest.

A doua etapă „Azi pentru mâine” – Proiectul „Azi pentru Mâine în Şcoală”, ediţia 2019 – începe în această toamnă în 33 de şcoli din municipiul Bucureşti şi din alte cinci judeţe ale ţării. Proiectul include şapte şcoli din Bucureşti, câte cinci din judeţele Vâlcea, Dolj, Constanţa şi Dâmboviţa şi şase şcoli din judeţul Călăraşi.

Peste 25.000 de elevi, părinţi şi profesori vor afla de la voluntarii proiectului informaţii despre colectarea separată a deşeurilor şi despre reciclare. Ei vor participa la workshop-uri şi activităţi interactive, pentru a înţelege cu adevărat importanţa protejării mediului prin colectarea separată şi reciclare. Mai mult, şcolile vor fi dotate cu echipamente specifice, cum ar fi pubele şi containere de colectare selectivă.

Ca parte a angajamentului său global, „O lume fără deşeuri”, Compania Coca-Cola lucrează pe plan local alături de Coca-Cola HBC România pentru gestionarea responsabilă a problemei deşeurilor de ambalaje. Compania investeşte în susţinerea obiectivului de colectare 100%, cu scopul de a-i ajuta pe consumatori să înţeleagă ce, cum şi unde să recicleze. Coca-Cola susţine colectarea de ambalaje în întreaga industrie, inclusiv de sticle şi doze de la alte companii. Totodată, pentru a-şi atinge obiectivul, Coca-Cola investeşte constant în îmbunătăţirea ambalajelor utilizate, cum ar fi initiaţivele deja implementate: folosirea răşinilor pe bază de plante în componenţa ambalajelor PET sau reducerea cantităţii de plastic utilizate pentru fiecare ambalaj. În România, 100% din ambalajele puse pe piaţă de către companie sunt reciclabile.

Proiectul „Azi pentru mâine” se desfăşoară cu sprijinul partenerilor locali, ONG Mare Nostrum (Constanţa), Asociaţia Today’s Future (judeţele Dolj, Vâlcea), GEAC (Municipiul Bucureşti şi judeţele Dâmboviţa şi Călăraşi) şi GreenPoint Management.

Pentru mai multe informaţii legate de companie cei interesaţi sunt rugaţi să viziteze site-ul www.coca-colacompany.com.