Şcoala Gimnazială „Iancu Rosetti” din comuna Roseţi, Şcoala Gimnazială Nr. 1 din comuna Jegălia şi Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din municipiul Călăraşi au marcat, pe 9 octombrie, Ziua Holocaustului. Acest lucru a fost posibil prin intermediul parteneriatului educaţional „Memoria Holocaustului”, lansat de şcoala din Roseţi.

 

Ziua Holocaustului în România se comemorează în fiecare an, pe 9 octombrie, începând din 2004, când a fost instituită de Guvern, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, și a Federației Comunităților Evreiești din România.

La data de 9 octombrie 1941 a început deportarea forțată a populației evreiești din Basarabia și Bucovina, în Transnistria. În această zi aducem un omagiu memoriei victimelor Holocaustului din România și din întreaga lume și ne exprimăm solidaritatea cu supraviețuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cu prilejul Zilei Naționale a Comemorării Victimelor Holocaustului.

În acest spirit de toleranţă şi acceptare a celuilalt, Şcoala Gimnazială „Iancu Rosetti” a demarat parteneriatul educaţional „Memoria Holocaustului” pentru a nu uita ororile celui de-Al Doilea Război Mondial şi pentru a comemora victimele inocente din timpul Holocaustului.

Alături de elevii clasei a VII-a şi a VIII-a din cadrul şcolii din Roseţi, coordonaţi de profesoara de istorie Liliana Gheorghe, s-au implicat şi elevii clasei a VII-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Jegălia, pregătiţi de profesoara Cristina Dumitru, elevii Şcolii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu”, îndrumaţi de profesorul Daniel Dincă, precum şi elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Modelu, coordonaţi de profesorul Ungureanu Silvia Rheia.

În deschiderea acţiunii desfăşurate în sala AEL a Şcolii Gimnaziale „Iancu Rosetti”, profesoara Liliana Gheorghe a prezentat semnificaţia zilei de 9 octombrie, îndemnând elevii la toleranţă şi acceptarea diversităţii.

Programul manifestărilor educaţionale a continuat cu vizionarea unui film documentar, elevii participanţi retrăind prin imagine durerea, suferinţa, amarul şi emoţia acelei negre perioade din istoria umanităţii.

De asemenea, sub coordonarea profesoarei Lucreţia Vasile, elevii au realizat mai multe postere ale căror imagini prezentau dur şi real Holocaustul.

Ultima parte a activităţilor din cadrul parteneriatului a fost coordonată de către profesoara Nicoleta Manu, responsabila comisiei pentru toleranţă din cadrul şcolii din Roseţi, care a îndemnat la înţelegere etnică, toleranţă şi promovarea diversităţii culturale.

La sfârşitul activităţii, directorul Şcolii Gimnaziale „Iancu Rosetti”, Daniel Felea, a punctat prin următoarele cuvinte: „Trebuie să ne cunoaştem istoria, să ne acceptăm greşelile pentru a nu le retrăi. Holocaustul reprezintă o pagină neagră a istoriei umanităţii care nu trebuie uitată!”.