Începând din data de 30 septembrie 2020, Şcoala Gimnazială „Mircea Vodă” Călăraşi este centru de pregătire Cambridge.

Elevii Şcolii Gimnaziale Mircea-Vodă, însoţiţi de profesoara Ioana Ichim, au susținut în data de 26 septembrie 2020, la Rin Grand Hotel, București examenul Cambridge, organizat de EECentre European Examinations.

Examenul Cambridge pentru copii (Young Learners English) este un grup de teste destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani. Scopul acestui examen este evaluarea nivelului de competenţă în utilizarea limbii engleze şi este organizat la trei nivele diferite, după cum urmează: Cambridge Starters – destinat copiilor peste 7 ani, care au studiat limba engleză cel puţin un an (e nevoie să poată citi şi scrie); Cambridge Movers – nivelul al doilea, destinat elevilor cu vârste între 8 şi 11 ani, care au studiat limba engleză circa trei ani şi pot utiliza aproximativ 600 de cuvinte; Cambridge Flyers – pentru copiii cu vârste între 9 şi 12 ani, care au studiat engleza mai mulţi ani (aproximativ 250 de ore) şi au atins nivelul A2 Elementary), comparabil cu nivelul necesar pentru obţinerea examenului Cambridge pentru adolescenţi/adulţi Key English Test. La acest nivel, elevii trebuie să cunoasca un vocabular de aproximativ 1.000 de cuvinte.

Pentru fiecare nivel, examenul cuprinde trei secţiuni: listening (înţelegere după auz), reading & writing (citit şi scris) şi speaking (vorbit). Fiecare secţiune este notată separat. Scorul maxim pentru fiecare secţiune este de cinci embleme, ceea ce înseamnă un maxim de 15 embleme (shields) pentru certificatul Cambridge.

Examenele Cambridge sunt o modalitate de verificare a cunoștințelor de limba engleză de către o instituție imparțială, în condiții de examen foarte stricte. Testele sunt corectate în Anglia, iar proba de speaking se dă cu un profesor necunoscut și se vorbește numai în limba engleză. De asemenea, le oferă o motivație clară pentru studiul limbii engleze pe parcursul unui an școlar, o concretizare a efortului depus prin susținerea unui examen Cambridge și obținerea cu succes a unui certificat care îi vor ajuta să aibă mai multă încredere în ei și în capacitățile proprii de învățare. În timp, participarea la examene Cambridge de nivel avansat îi vor ajuta să obțină un job mai bun sau să fie admiși la o universitate de prestigiu.

Un alt avantaj al susținerii examenelor Cambridge este că acestea îi ajută să își echivaleze proba de limba engleză de la admiterea în clasele a V-a și a IX-a cu predare intensiv engleză: examenele Cambridge nivel YLE Movers și YLE Flyers echivalează proba de limba engleză pentru admiterea în clasa a V-a intensiv, iar examenele Cambridge nivel A2 Key (KET) și B1 Preliminary (PET) echivalează proba de limba engleză pentru admiterea în clasa a IX-a intensiv.

„Atunci când visele devin realitate! Felicitări doamnei profesoare Ioana Ichim! Mergi drept pe drumul pe care ţi l-ai ales, iar rezultatele muncii nu vor înceta să apară!”, a declarat profesoara Alina Lotrea, directoarea Şcolii Gimnaziale „Mircea Vodă” Călăraşi.