Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu”, din municipiul Călărași, a primit, pentru a treia oară, titlul de „Școală Europeană”.

 

Ministerul Educaţiei Naționale (MEN) a premiat, în data de 4 iunie 2019, cele 87 de unități de învățământ preuniversitar câştigătoare ale Competiției Naționale „Şcoală Europeană”, ediția a XVI-a, în cadrul unei festivități care a avut loc la Palatul Parlamentului. Printre instituțiile de învățământ premiate se află și Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Călărași.

La ediţia din acest an au fost înscrise 136 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 37 de județe și din Capitală. Potrivit MEN, fiecare din cele 87 de unități de învăţământ a primit certificatul „Şcoală Europeană 2019” şi un premiu în valoare de 5.000 de lei pentru dotări. Decizia privind bunurile ce urmează a fi achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învățământ. Ministerul Educaţiei Naționale va transfera sumele către inspectoratele școlare judeţene, care la rândul lor au obligaţia să le repartizeze unităţilor de învăţământ. Activităţile/proiectele/programele care se iau în considerare pentru această competiție sunt: derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European (PE) și alte altor instituții europene: Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Europa-casa noastră (Lider European și EuroQuiz), Școli-ambasador ale PE, Euroscola; derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană (UE), companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG-uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european; finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener. În evaluarea candidaturilor s-a ținut cont și de coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare, de performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare, de asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație, precum și de calitatea și coerența documentelor de candidatură.

Competiția se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în activităţi/proiecte/programe comunitare.

Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.

Concursul „Școală Europeană” a fost lansat de MEN în anul 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în UE.

 

Niculai Mirică: „Probabil că cineva acolo sus ne iubește, ne aflăm mereu în clasamentul celor mai performante școli”

 

Directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” din Călărași, Niculai Mirică, a primit o diplomă de excelență din partea Inspectoratului Școlar Județean și a Sindicatului Liber din Învățământ, în cadrul evenimentului „Profesorul Anului”.

Niculai Mirică a declarat: „Reprezint cea mai mare școală gimnazială din județ. Acest titlul l-am obținut pentru prima dată în 2013, iar după trei ani, adică în 2016, l-am repetat. Probabil că cineva acolo sus ne iubește, ne aflăm mereu în clasamentul celor mai performante școli. Colegii mei sunt mândri, iar copiii nu se vor opri aici cu sau fără unul dintre noi. Le mulțumesc tuturor celor de la școală, mulțumesc Inspectoratului Școlar Județean Călărași și Sindicatului Liber din Învățământ, care au fost mereu alături de noi”.

 

Elena Mihăilescu: „Felicitări, domnule director, felicitări întregii echipe pe care o păstoriți”

 

Inspectorul școlar general al ISJ Călărași, Elena Mihăilescu, a afirmat: „Acest titlu este un merit datorat înregii echipe a unității de învățământ, profesori, elevi, părinți, cu toții dirijați cu măiestrie de o echipă managerială pe cât de valoroasă, pe atât de modestă. Felicitări, domnule director, felicitări întregii echipe pe care o păstoriți și mult succes în continuare”.