Ziua Unirii Principatelor Române, zi care a marcat decisiv istoria națiunii noastre și care, în contextul Centenarului,  primește semnificații simbolice, a fost sărbătorită și la Școala Gimnazială Nr. 1 Jegălia.

La 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, scurta lecție de istorie susținută pentru elevii școlii de către directoarea instituţiei de învăţământ, profesor de istorie, Cornelia-Cristina Dumitru, a fost completată de un film și un program de cântece și poezii patriotice.  Sub îndrumarea  cadrelor didactice Cristina Dumitru, Paraschiv Lenuţa, Jenica Vasile şi Marilena Dobre, elevii au realizat o expoziție de desene, picturi și colaje inspirate de această sărbătoare, cu tema “România, țara mea”.

Aceste acțiuni au fost realizate în scopul de a direcționa interesul elevilor asupra personalităților care au contribuit la înfăptuirea Micii Uniri. Emoția descoperirii istoriei s-a citit în ochii copiilor care au înțeles că numai cunoscându-ne trecutul, putem să ne trăim onest prezentul și să ne construim viitorul. Directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, Dumitru Cristina  le-a arătat  elevilor importanța acestei zile, amintindu-le că un patriot adevărat trebuie să poarte patria în suflet în orice clipă și oriunde s-ar afla, să cunoască istoria, înfrângerile și biruințele strămoșilor noștri, să nu uite marile evenimente ale neamului românesc. ,,În această eră a tehnologiei, pare greu să îi determinăm pe copii să descopere și să aprecieze valorile istoriei românești, dar nu este imposibil”, a precizat Dumitru Cristina.

Activitatea s-a încheiat cu tradiționala  horă a unirii, cântată și dansată de toți participanții care au purtat costume populare și steaguri tricolore, valorizând simbolurile naționale.