Aproximativ 77.000 de copii din clasele primare vor învăţa, în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, de la voluntarii Crucii Roşii Române cum să aibă grijă de sănătatea lor orală şi ce paşi să urmeze în cazul unui traumatism dentar, cu ocazia campaniei „Primul ajutor pentru dinţişor”. Potrivit unui comunicat al Crucii Roşii Române, copiii sunt din 11 judeţe: Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Prahova, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

 

„Stilul de viaţă influenţează semnificativ starea de sănătate a copiilor noştri, iar scopul nostru este să încurajăm comportamente corecte de igienă orală în rândul copiilor, cu implicarea activă a părinţilor, astfel încât această activitate preventivă să devină o rutină pentru cei mici, dimineaţa şi seara”, a declarat dr. Victoria Mihăescu, director programe la Societatea Naţională de Cruce Roşie din România.

De 26 de ani, Programul Şcolar Colgate oferă copiilor din România informaţii despre îngrijirea orală corectă, despre alimentaţia necariogenă şi despre importanţa vizitelor periodice la medicul dentist. Întrucât igiena mâinilor este esenţială pentru sănătate, şcolarii învaţă când şi cum să se spele pe dinţi, pornind de la motto-ul „Mă spăl pe mâini înainte să mă spăl pe dinţi!”.

Noua ediţie adaugă informaţii noi despre traumatismele dentare în copilărie, lansând campania „Primul ajutor pentru dinţişor”. Campania este realizată în parteneriat cu medicii stomatologi din cadrul Asociaţiei Naţionale de Stomatologie Pediatrică din România. Copiii şi părinţii vor afla ce trebuie să facă dacă, la joacă, un dinte temporar sau definitiv este fracturat sau expulzat, se arată în comunicat.

Prof. dr. Rodica Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Stomatologie Pediatrică din România, a spus că traumatismele dintelui şi/sau ale suportului său osos se pot întâlni la orice vârstă la copil şi adolescent, producerea lor fiind nu numai accidentală, ci şi favorizată de diferite activităţi practicate individual sau în mod organizat.

La finalul fiecărei lecţii, copiii primesc produsele de bază pentru îngrijirea dinţilor (o periuţă şi o pastă de dinţi) şi un calendar pentru însemnarea periajului zilnic. Părinţilor li se vor da broşuri cu sfaturi privind un zâmbet sănătos al copiilor. Şcolile participante în program primesc produse pentru igiena mâinilor, precizează sursa citată. (Agerpres)