Mai multe şcoli şi grădiniţe din judeţul Călăraşi s-au alăturat proiectului  „4/4 Pentru Prieteni”, organizat de Ambasada Statelor Unite în România alături de American Councils for International Education. Astfel, în data de 4 aprilie 2019, acestea vor derula diverse activităţi de voluntariat prin intermediul cărora vor face fapte bune.

 

Proiectul este intitulat „4/4 Pentru Prieteni” deoarece prietenia este una dintre valorile de bază ale comunității și ale voluntariatului, iar Statele Unite ale Americii sărbătoresc luna voluntariatului chiar în luna aprilie. Data de 4 nu este aleasă întâmplător pentru că pe 4 aprilie 2019 se comemorează 51 de ani de la trecerea în neființă a lui Martin Luther King Jr. și se va onora moștenirea incredibilă lăsată de acesta. Creat în memoria lui, proiectul „4/4Pentru Prieteni” își propune să celebreze la nivel național valorile voluntariatului și ale prieteniei.

 

Acţiunea „Dăruiește o carte”, la Şcoala Specială Nr. 1 Călăraşi 

 

Şcoala Specială Nr. 1 Călăraşi va organiza, în data de 4 aprilie a.c., între orele 08:00 şi 12:00, acţiunea de voluntariat „Dăruiește o carte”. Acest eveniment urmăreşte dotarea bazei materiale a bibliotecii din Școala Gimnazială Specială Nr. 1 Călărași, eveniment organizat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în România și Consiliile Americane pentru Educație Internațională. Se vor colecta cărți, manuale școlare, planșe educaționale, CD-uri/soft-uri educaționale cu scopul de a crea o bibliotecă școlară unde vor avea acces elevii cu cerințe educaționale speciale din unitatea școlară.

 

„Un copil, un pom, o floare”, la Grădiniţa cu Program Prelungit „Ţara Copilăriei” Călăraşi

 

Grădiniţa cu Program Prelungit „Ţara Copilăriei” Călăraşi va organiza, între orele 10:00 şi 12:00, tot pe 4 aprilie, acţiunea intitulată „Un copil, un pom, o floare”. În cadrul acţiunii se va înfrumuseţa curtea grădiniţei prin reamenajarea spațiilor verzi și plantarea de flori perene, arbuști ornamentali, pomi fructiferi. De asemenea, această grădiniţă va mai organiza manifestarea „Dăruind o jucărie, poţi face o bucurie!”, între orele 12:00 şi 13:00, în cadrul căreia se vor colecta jucării pentru preșcolarii de la Grădinița Nr. 1 Ulmeni.

 

„O jucărie pentru o bucurie”, la Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”

 

Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Călăraşi va organiza evenimentul „O jucărie pentru o bucurie”, în aceeaşi dată, între orele 10:00 şi 14:00. Astfel, se vor colecta jucării care vor fi donate către Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călărași – Secția Pediatrie și către Crucea Roșie – Filiala Călărași.

 

Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu va dona alimente pentru bătrânii comunităţii şi pentru familii defavorizate

 

Școala Gimnazială Nr. 1 Nicolae Bălcescu din satul Preasna va strânge şi dona legume, fructe, produse neperisabile pentru bătrânii comunităţii şi pentru familii defavorizate, în intervalul orar 12:00 – 15:00.

 

Şcoala Gimnazială „Spiru Haret” Olteniţa va susţine un program artistic pentru bătrâni

 

Elevii Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” din municipiul Oltenița vor merge însoțiți de trei cadre didactice la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Oltenița. Copiii vor oferi fructe bătrânilor, le vor prezenta un scurt program artistic (poezii, cântece) și vor sta de vorbă cu persoanele aflate în cămin pentru a le alina singuratatea și a le dovedi ca nu sunt singuri ci există alte persoane care se gandesc la ei. Totodată, această şcoală va desfăşura activitatea „Eu am degete verzi”.

Elevii a trei clase primare, profesorul de limba engleză Nicoleta Narcisa Bira, precum și voluntarii implicați, vor aduna gunoaiele din curtea școlii și grădiniței arondate, grădinile din fața acestora, precum și porțiunea de grădini exterioare școlii și grădiniței, apoi vor însămânța flori perene, precum și flori de talie mică (bulbi, plante crescute în ghivece, sere pregătite pentru a fi montate în grădinițe). Elevii vor înființa astfel un vast colț verde de natură, pe care ulterior, de-a lungul anului îl vor îngriji. Activitatea va putea fi popularizată pe pagina de facebook a școlii, la orele de dirigenție, cât și la posturile de radio și televiziune, crescând astfel gradul de conștientizare al prezervării naturii, înfrumusețării școlii și orașului în care comunitatea trăiește prin amenajarea de grădini și mici părculețe.

 

Școala Gimnazială Nr. 1 din Curcani strânge fonduri pentru procurarea de materiale și medicamente necesare spitalului

 

Școala Gimnazială Nr. 1 din Curcani din judeţul Călărași va organiza o activitate care presupune strângerea de fonduri ce vor fi utilizate pentru procurarea de materiale și medicamente necesare spitalului.

 

Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași donează alimente, haine şi jucării familiilor sărace

 

Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași va face voluntariat la Crucea Roşie Călăraşi, unde va colecta şi dona alimente, haine şi jucării familiilor sărace.

 

Elevii Şcolii Nr. 1 Cuza Vodă Călăraşi vor desfăşura o activitate educaţională de consolidare a limbii engleze

 

Elevii din învăţământul primar şi elevii voluntari din învăţământul gimnazial ai Şcolii Nr. 1 Cuza Vodă Călăraşi vor derula o activitate educaţională de consolidare a cunoştinţelor în limba engleză.

 

Elevii Școlii Gimnaziale „Iancu Rosetti” vor oferi felicitări de Paşte locuitorilor comunei Roseţi

 

Elevii Școlii Gimnaziale „Iancu Rosetti”, din comuna Roseți vor realiza felicitări pentru Paşte, pe care le vor oferi membrilor comunităţii locale.

 

Voluntariat de mediu la la Școala Gimnazială Nr. 2 Modelu

 

Școala Gimnazială Nr. 2 Modelu va face curăţenie în curtea unităţii de învăţământ, desfăşurând astfel voluntariat de mediu.

 

Școala Gimnazială din comuna Ștefan cel Mare vor face donaţii pentru copiii nevoiaşi

 

Școala Gimnazială „Dragoș Marin” din comuna Ștefan cel Mare va dona copiilor nevoiaşi diferite lucruri de care aceştia au nevoie.

Dacă doriți să vă alăturați acestei inițiative în calitate de voluntar, vă invităm să accesaţi harta interactivă pentru a afla ce activități se derulează în județul vostru. Apoi, completați formularul de înscriere și ne vedem pe 4 aprilie la 4/4PentruPrieteni. Ulterior înscrierii ca voluntar la o activitate, veți primi un e-mail de confirmare și mai multe detalii despre activitatea locală la care doriți să participați. Primii 5000 de voluntari înscriși online vor primi fiecare materiale  promoționale personalizate. Ultima zi pentru înscrierea voluntarilor este 1 martie (ora 23:59). Înscrierile se fac pe site-ul: americancouncils.ro/44pentruprieteni”, a transmis American Councils For International Education România.