Georgiana ŞERBAN

observatorcl@gmail.com

Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” din Călăraşi promovează scriitorul român Constantin Chiriţă printr-o expoziţie de carte.

 

Constantin Chiriţă, născut la data de 12 martie 1925 la Ibănești, județul Vaslui, s-a dedicat literaturii si ziaristicii, devenind redactor la ziarele „Scînteia”, „Luceafărul” şi „Sportul literar”. Constantin Chiriţă a debutat ca scriitor în anul 1949 cu volumul de nuvele „Matei Ion a cucerit viața” și a continuat să scrie romane de aventuri pentru adolescenți, gen care l-a consacrat. Cel mai cunoscut roman al său este „Cireșarii”, considerat un adevărat best-seller în perioada comunistă, acesta fiind ecranizat în anii 1970 sub forma unui serial de televiziune. Constantin Chiriţă a fost distins de două ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1964 şi 1974. Alte volume scrise de acesta: „Întâlnirea” (1959), „Oţelul” (1960), „Pasiuni” (1962), „Trilogia în alb” (1974), „Trandafirul alb” (1964), „Pescărușul alb” (1969), „Îngerul alb” (1969), „Livada” (1979).

Scriitorul a decedat la data de 14 noiembrie 1991, în localitatea Bonn-Konigswinter din Germania.

Pentru că elevii sunt încă în vacanţă, recomandăm un roman care a marcat adolescența multor generații: ‘Cireşarii’. Romanul, scris de Constantin Chiriţă, în cinci volume (‘Cavalerii florii de cireș’, ‘Castelul fetei în alb’, ‘Roata norocului’, ‘Aripa de zăpadă’ şi ‘Drum bun, Cireşari! ’), este unul despre tineri, cu tineri, care ne aduce misterul şi aventura. Vă dorim o vacanță plină cu lecturi remarcabile”, se arată într-o informare a Bibliotecii Judeţene „Alexandru Odobescu” din Călăraşi.