Muzeul Municipal Călăraşi a găzduit, în data de 2 octombrie 2018, un eveniment inedit, mult aşteptat de cei cărora le sunt dragi cărţile şi lectura, o dublă lansare de carte a scriitorului Teodor Parapiru. Este vorba despre volumele „Iudex” şi „Testis”.

 

Călărăşeanca Ani Ciocântă a făcut o scurtă prezentare a celor două cărţi care îi aparţin lui Teodor Parapiru: „Suntem onoraţi şi recunoscători să îl avem pe Teodor Parapiru, despre care eu am auzit în facultate, la Iaşi, pentru că am terminat aceeaşi facultate şi toată lumea spunea că e o valoare de la Galaţi. Şi când am studiat biografia, fiind în facultate, mi-am dat seama că este de la Şocarici (în prezent comuna Unirea), este din Călăraşi, este valoarea Călăraşiului. Suntem onoraţi, pentru că este prima oară când Teodor Parapiru îşi lansează o carte aici la Călăraşi, unde a crescut şi unde a făcut liceul. Domnul profesor, cum îi zic şi prietenii cu drag, prozatorul Teodor Parapiru a venit astăzi (n.r. – marţi, 2 octombrie) alături de noi. Profesor de-o viaţă de limba română, este absolvent al Facultăţii de Filologie la Iaşi, mare capitală culturală. În 1979 a apărut romanul Medalionul’, care a avut peste o sută de mii de exemplare vândute, ceea ce este o mare realizare. Cele două volume pe care le lansează sunt scurte, dar nu vă lăsaţi păcăliţi, că esenţele tari sunt ţinute în sticluţele mici. Testis’ cuprinde 80 de pagini, 31 de texte şi îşi supune cititorul unei presiuni literare, îl determină să consulte dicţionarul. Aici regăsim stilul umorului imprevizibil al lui Teodor Parapiru. Dumitru Anghel spune despre acest volum: Testis este o carte de cultură generală, între două accepţiuni intelectuale, cu opţiuni majore de succes, dar şi cu disconfort al lecturii din partea unor categorii de cititori, pe care autorul şi le-a asumat’. Despre Iudex’, cea de-a doua carte, care de fapt este o trilogie, poate fi împărţită în două părţi. O primă parte în care se evocă antichitatea, viaţa, oamenii, cultura, şi o a doua parte, contemporaneitatea. Mai mult decât atât, pare a sugera o legătură dialectică între vremurile şi oamenii de atunci şi vremurile şi oamenii de azi. Fiecare scriere are o pagină şi jumătate. Face parte din categoria cărţilor care lucrează după ce ai închis cartea”.

 

Teodor Parapiru: „Sunt legat de Călăraşi pentru că aici am petrecut anii aceia cei mai frumoşi, anii în care suntem generoşi, deştepţi, visători”

 

Scriitorul Teodor Parapiru a afirmat următoarele: „Distinse doamne, stimaţi domni şi dragi prieteni, în cele vreo 35 de cărţi pe care le-am publicat nu o să găsiţi nicio notiţă biografică şi nici referinţe critice, cum fac foarte mulţi. Eu scriu cărţile şi le dau drumul în lume, pentru că nu numai noi suntem precum cărţile, ci şi cărţile sunt precum noi. După mine, oamenii sunt texte şi pot fi citiţi. Unii sunt scrişi în uniforme, alţii în hieroglife, alţii în latină şi în toate cele. Trebuie să deprinzi această tehnică în ani de cunoaştere. De asemenea, în activitatea mea nu am preluat ce spun alţii. În schimb, ca să îmi pot exprima părerea, am parcurs respectivele scrieri şi am încercat să fiu contemporan nu numai cu cei de faţă, cu cei din jurul nostru, ci în felul meu mă simt contemporan şi cu Arhimede, şi cu toate personajele. Evoluţia mea ca scriitor a fost destul de imprevizibilă. După 90 am trecut şi pe studiul ştiinţific. Până atunci, scrisesem, de regulă, proză şi teatru. În urmă cu vreo 15 ani cred că am scris versurile unui cântec. Am început să scriu proză scurtă iniţial. Sunt legat de Călăraşi pentru că aici am petrecut anii aceia cei mai frumoşi, anii în care suntem generoşi, deştepţi, visători. Asta mă leagă de Călăraşi, unde îi am şi pe cei dragi. Aici am făcut o şcoală, cu profesori minunaţi, care m-au ajutat foarte mult. După aceea, am făcut facultatea la Iaşi. Din fire, sunt mai puţin supus regulii, în sensul că îmi aleg singur subiectele şi la propriu şi la figurat. Am început atipic. Scriam proză de vreo zece ani, proză scurtă, dar primul roman a fost unul poliţist, Medalionul’. În general, citeam foarte mult, mă gândeam să creez ceva cu totul altfel. Cu romanul poliţist am închis terenul. Am o activitate destul de intensă în romanul satiric. După aceea, m-am cufundat în studiu. A fost o aventură pe care am început-o acum 29 de ani, care a ajuns la dicţionarul acesta cu o mie de expresii. Cuprinde o mie de expresii folosite în lumea întreagă şi care sunt utilizate extrem de frecvent şi la fel de frecvent sunt puţin cunoscute, sunt folosite aiurea. Am studiat jumătate de an şi astronomia, ca să pot scrie despre faţa nevăzută a lumii, dincolo de ce se poartă pe tema aceasta în materie de OZN”.

Evenimentul a fost organizat de către Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu”, cu sprijinul Muzeului Municipal Călăraşi.

 

Scurtă schiță biografică

 

Teodor Parapiru s-a născut în data de 6 mai 1949, în comuna Unirea (în trecut Şocarici), judetul Călăraşi. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, iar din 1972 are domiciliul în Galaţi. A debutat într-un periodic, în timpul studenţiei – „Amfiteatru” (1969) , iar editorial cu romanul poliţist „Medalionul”, la Editura Albatros (1979). Colaborează la cotidianul „Viaţa liberă” din 1980, este redactor şef la „Dominus” din 2001, conducător al Cenaclului literar „Anton Holban” de pe lângă Casa Corpului Didactic din Galaţi din 2003 şi al Salonului Literar „Axis libri” al Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia” Galaţi.

A publicat articole şi eseuri în „Alma mater”, „Amfiteatru”, „Cronica”, „Luceafărul”, „Convorbiri literare”, „Tribuna”, „Porto-Franco”, „Dunărea de Jos”, „Dominus” ş.a. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

Opera scriitorului

 • „Medalionul”, Bucureşti, Editura Albatros, 1979
  „Copacii de cristal”, roman, Iaşi, Editura Junimea, 1981
  „Suspiciune”, roman, Bucureşti, Editura Albatros, 1984
  „Relief cu metamorfoze”, proză scurtă, Iaşi, Editura Junimea, 1985
  „Acvariul cu peşti exotici”, Roman, Iaşi, Editura Junimea, 1987
  „Mieii tunşi zero rămân repetenţi”, Roman, Galaţi, Editura Porto-Franco, 1990
  „Chinta royală”, povestiri poliţiste, Galaţi, Editura Alma, 1994
  „Dicţionar de expresii celebre”, Galaţi, Editura Alma, 1994
  „Bună ziua, Limbă Română!”, Galaţi, Editura Alma, 1997
  „Domnul Darwin de Veneţia”, proză scurtă, Galaţi, Editura Dominus, 1999
  „Operaţie pe geniu deschis”, scrieri satirice, Galaţi, Editura Dominus, 1999
  „Papuciada S.A.” sau „Mersul reovulaţiei la ciomăganieni”, Roman S.R.L., Galaţi, Editura Alma, 1999
  „Jocurile olimpice: Imagine culturală şi istorică”, Galaţi, Editura Alma, 2000
  „Dicţionar enciclopedic de expresii celebre”, Galaţi, Editura Alma, 2002
  „Cetăţeanul Zero”, Călăraşi, Editura Senior, 2003
  „Jocurile olimpice: Imagine culturală şi istorică”, Călăraşi, Editura Senior, 2003
  „Armele luminii, antologie de poezie biblică”, Editura Senior, Călăraşi, 2004
  „Adaptarea idolilor”, eseuri, Călăraşi, Editura Senior, 2005
  „Călători cu feţe umane”, nuvele şi povestiri, Călăraşi, Editura Senior, 2006
  „Detectivul orb”, Călăraşi, Editura Senior, 2006
  „Mieii tunşi zero”, roman, Călăraşi, Editura Senior, 2007
  „Grancariciu, satul global”, roman satiric, Editura Senior, Călăraşi, 2008
  „Dicţionar enciclopedic de expresii celebre”, editia a III-a, Galaţi, Editura Axis Libri, 2009
  „Corupere de majori”, 2011
  „Oraliciu, sta®tul global mişto”, roman satiric, Editura Senior, Călăraşi, 2014
  „Testis”, proză scurtă, Editura Senior, Călăraşi, 2016
  „Iudex”, proză scurtă, Editura Senior, Călăraşi, 2017
  „Error”, proză scurtă, Editura Senior, Călăraşi, 2018