Magazinele se pregătesc de Black Friday, care se organizează în România în data de 15 noiembrie 2019. Conform tradiției americane, Black Friday este în ziua de după a patra joi a lunii noiembrie, adică pe 29 noiembrie 2019. Black Friday, ziua cu cele mai mari reduceri din an, se anunță a fi o zi de senzație, datorită experienței acumulate în fiecare an, atât de magazine, cât și de cumpărători, dar și datorită diversității magazinelor participante.

Printre magazinele participante la Vinerea Neagră care vor avea reduceri mari în această perioadă, se numără și două mari magazine de electrocasnice din municipiul Călărași. Am stat de vorbă cu reprezentanții magazinelor care ne-au informat că se anunță reduceri de până la 45% la electrocasnice mari și home confort, reduceri de până la 60% la electrocasnicele mici, reduceri de până la 50% la telefoane, gadgeturi și accesorii. Reducerile la televizore vor fi de până la 30%, la fel și cele de anvelope de iarnă și all seasons, ne-au mai spus reprezentanții magazinelor.

La început, Vinerea Neagră a fost o acțiune de o zi în Statele Unite. Însă în ultimii ani, acest eveniment a devenit un maraton de reduceri de câteva zile, care uneori începe joi și ține până la sfârșitul săptămânii, sau chiar a lunii. Multe magazine, fiind în căutarea atenției clienților noi și a profiturilor mai mari, organizează așa numitul presale deja începând cu ziua de luni.

Ancheta realizată de Black-Friday Global în anul 2018 a arătat că, 96% din cei anchetați știu ce este Black Friday. Însă nu toți au fost capabili să ofere o dată concretă, ceea ce indică o creștere a interesului față de eveniment cu câteva săptămâni înainte de acesta.

Datele interne ale platformei Black-Friday.Global pentru anul 2018 în România, arată o creștere a vânzărilor pe perioada desfășurării Black Friday de 145% față de o zi obișnuită. Există însă țări, în care s-au înregistrat creșteri spectaculoase. De exemplu, în Marea Britanie creșterea a fost de 1708%, în Germania – peste 2418%, iar în Austria – 3000%. În internetul românesc, activitatea intensă a cumpărătorilor s-a înregistrat între orele 19:00 şi 21:00, cu perioade de vârf la ora 19:00 și 20:00 conform datelor platformei Black-Friday.Global pentru anul 2018.