În data de 28 februarie 2020, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi organizează „Ziua Porţilor Deschise”, manifestare prilejuită de sărbătorirea a 87 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România.

În cadrul evenimentului se vor desfășura activități de informare preventivă cu privire la riscurile specifice județului nostru și modul de comportare în situații de urgență.

Va fi organizată și o ședință festivă la sediul unității, unde vor fi prezentate mesajele transmise de autoritățile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

De asemenea, se vor acorda recompense cadrelor militare care s-au evidenţiat în activitatea profesională şi au obţinut rezultate deosebite și vor fi înmânate diplome și premii pompierilor care au obținut locuri fruntașe la competițiile sportive dedicate Zilei Protecției Civile din România.

În comunicatul transmis de ISU se menționează că în toate subunitățile din Călărași vor fi organizate expoziții de tehnică de intervenție cu cele mai noi autospeciale și echipamente din dotarea pompierilor militari.

Despre ziua de 28 februarie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi ne comunică faptul că: „Protecţia Civilă în România a luat naştere în anul 1930, odată cu semnarea Înaltului Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul Apărării Pasive, şi se înfiinţau astfel primele structuri cu atribuţii de apărare civilă din România. Structurile nou înfiinţate aveau ca scop limitarea efectelor ‘bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor’”.

„De-a lungul anilor, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai intereselor naţionale, îndeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice. Organismele militare şi civile ale protecţiei civile – aflate într-un profund proces de reformă, de modernizare şi organizare – şi-au dus la bun sfârşit, cu devotament şi profesionalism, atribuţiile ce le revin atât în acţiunile de intervenţie reală pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a alunecărilor de teren, a înzăpezirilor sau accidentelor rutiere, cât şi cu prilejul aplicaţiilor, a exerciţiilor de alarmare publică şi a intervenţiilor în numeroase zone de risc”, își încheie comunicatul purtătorul de cuvânt al ISU Călărași, Ovidiu Tătăranu.