Astăzi, în jurul orei 12, Consiliul Județean Călărași a susținut o ședință în cadrul căreia a relocat bani de la cultură și sport către spitale. Ședința a avut loc în sala de spectacole „Barbu Știrbei” și a fost transmisă în direct pe Facebook, consilierii județeni votând de la distanță pe internet prin intermediul aplicației WhatsApp.

Una dintre cele mai importante hotărâri aprobate astăzi a fost de a aloca Spitalului Județean de Urgență 4.000.000 de lei cu ajutorul cărora vor fi achiziționate aparate necesare în situația cauzate de noul coronavirus. Alte 2.000.000 de lei vor fi cheltuite pentru a asigura medicilor materialele necesare și pentru plata unor datorii ale spitalului.

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a enumerat în ce vor consta achizițiile și a trimis un mesaj către toți călărășenii:

„Vom cumpăra: 19 aparate de ventilație mecanică; 16 monitoare ATI funcții vitale; 15 injectomate; 2 aparate de ventilație mecanică pentru transport; 1 aspirator mobil de secreții; 10 paturi motorizate de terapie intensivă; 2 infuzomate.

Anunț cetățenii că suntem alături de ei și de cadrele medicale din unitățile spitalicești. De aceea, pentru o triere corectă, fără a pune în pericol alți oameni, vom cumpăra un laborator modular- biologie moleculară care va face pe zi peste 450 de teste COVID- 19. Acesta va fi amplasat în fața spitalului, reușind astfel o securizare a medicilor, asistenților și a întregului personal.

Rog călărășenii să respecte recomandările Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Călărași, coordonat de domnul prefect Marian Stoica și îi asigur că facem tot ceea ce este nevoie ca județul nostru să fie cât mai puțin afectat.”

De asemenea, pentru spitalul-suport din Oltenița a fost creat un fond de rezervă de 1,5 milioane de lei ca ajutor de maximă dificultate în dotarea cu materiale de lucru și echipamente de protecție.

La această ședință au fost prezente și alte autorități implicate în lupta directă cu virusul covid-19.