Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Călăraşi, Ionela Iordan, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că până în prezent la nivelul judeţului nu s-au înregistrat sesizări din partea angajaţilor în privinţa trecerii obligaţiilor fiscale de la angajator la angajat.

„Aș vrea să vorbesc puțin despre impactul trecerii  obligațiilor  fiscale de la angajator la angajat. Până la data aceasta, nu am înregistrat niciun fel de sesizare din partea vreunui angajat că nu i s-a calculat corect salariul sau că nu a primit în mod corect salariul. Am înregistrat 63 de contracte colective de muncă și 29 de acte adiționale care au vizat un număr de aproape 8.000 de salariați, vorbim de unitățile mari  pe această măsură. Nu pot să vă spun încă de înregistrările în Revisal pentru că termenul de transmitere a modificărilor salariilor la 1.900 de lei este 31 martie 2018, iar în cadrul celor 347 de controale care s-au efectuat în perioada 5 ianuarie – 19 martie 2018 de cele două corpuri de control, relații de muncă și muncă nedeclarată, prin verificarea ștatelor de plată, nu am găsit niciun salariu sub 1.900 de lei. Toate sunt calculate și plătite corect”, a declarat Ionela Iordan, şefa ITM Călăraşi.

Aceasta a mai menţionat că valoarea amenzilor aplicate în domeniul relaţiilor de muncă este de 351.500 de lei. Din această sumă s-au încasat doar 41.500 de lei.

„Am depistat 11 persoane fără forme legale de angajare pentru care s-au aplicat sancțiuni. Valoarea amenzilor date pe relații de muncă este de 351.500 de lei și s-au încasat 41.500 de lei. Pe protecția muncii au fost controlați 234 de agenți economici. Din cele 37 de sesizări care s-au înregistrat numai pe relații de muncă, de la începutul anului, toate au fost doar pe neacordare de drepturi salariale sau indemnizații de concediu de odihnă la încetarea contractului de muncă”, a conchis Ionela Iordan.