În data de 20 decembrie 2017, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate activităţile desfăşurate de poliţiştii rutieri pe timpul sezonului rece şi acţiunile organizate pentru prevenirea evenimentelor negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice. La întâlnirea cu mass-media locală au participat: inspectorul şef al IPJ Călăraşi, comisar-șef de poliție Marian Iorga, șeful Serviciului Rutier, comisar de poliție Dănuț Fătu, și împuternicit Șef Serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisar de poliție Lilian Tulpan.

Şeful Inspectoratului de Poliție Județean Călăraşi, Marian Iorga, a declarat, în cadrul conferinţei de presă: „Ne-am dorit să ne întâlnim astăzi (n.r. – marţi, 19 decembrie) cu dumneavoastră, pentru a transmite câteva mesaje cetăţenilor înainte de sărbători. Sunt mai multe activităţi cu caracter preventiv pe care le desfăşurăm în această perioadă. Un accent deosebit ne dorim să îl punem pe prezenţa în stradă a cât mai multor colegi. Această prezenţă se va reflecta şi în zona siguranţei rutiere, unde, din păcate, în partea a doua a anului am înregistrat mai multe accidente cu persoane, în urma cărora au decedat persoane. Ca atare, inclusiv astăzi va avea loc o acţiune cu efective mărite pentru reducerea riscului din zona rutieră, beneficiind de sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Direcţiei Rutiere, dar şi a colegilor din câteva judeţe. Această perioadă este una în care, din păcate, mulţi dintre concetăţenii noştri nu înţeleg riscul la care se expun folosind aceste produse de tipul artificiilor. Suntem pregătiţi cu efectivele care sunt în teren, colegii mei specializaţi de la structura din aparatul judeţean. Constatând în ultima perioadă că mulţi cetăţeni tineri încalcă legea, am avut o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Ne dorim şi cu siguranţă vom iniţia un parteneriat cu ISJ, în ceea ce priveşte educarea încă din zona şcolară. Apreciem că este necesar un astfel de program, el se va întinde pe un termen mediu şi lung, multianul. Ne dorim ca oamenii să înţeleagă pericolele la care se expun conducând fără permis încă de la vârste fragede şi ulterior rămân cu această problemă care cu siguranţă poate greva asupra activităţii profesionale ulterioare dorite de tinerii noştri concetăţeni, motiv pentru care o să iniţiem acest program care va avea două componente pe lângă educaţia în zona rutieră şi o componentă în zona prevenirii violenţei domestice, inclusiv a violenţei în şcoli”.

Şeful Serviciului Rutier, Dănuț Fătu, a precizat: „Aş dori să fac câteva recomandări. Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier organizează, în această perioadă, o serie de activităţi preventive, cu scopul de reducere a incidentelor rutiere pe şoselele judeţului Călăraşi. Aceste acţiuni se vor desfăşura atât în cursul săptămânii, cât şi în weekend, în cadrul acestora fiind verificate absolut toate categoriile de participanţi la trafic. Cu acest prilej, se vor folosi în special aparatele video de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor. Recomandăm, de asemenea, în perioada sezounului rece, ca şoferii, înainte de a porni la drum, să verifice starea tehnică a autovehiculelor, să le echipeze corespunzător condiţiilor de drum pe timp de iarnă. Acţiunile preventive pentru reducerea accidentelor rutiere în trafic se vor intensifica în această perioadă, prioritatea poliţiştilor fiind siguranţa cetăţenilor. De asemenea, aş dori să trag un semnal de alarmă unei categorii de participanţi la trafic, respectiv pietonilor, care reprezintă un factor de risc în momentul în care nu înţeleg că trebuie să respecte normele legale privind circulaţia pe drumurile publice”.

Poliţiştii mai recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, în cazul în care vizibilitatea este redusă.

În perioada 21 noiembrie 2017 – 5 ianuarie 2018, din dispoziţia şefului IGPR, chestor principal de poliţie Bogdan Despescu, poliţiştii acţionează, în toată țara, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice. Astfel, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Direcţiei de Ordine Publică din IGPR, polițiștii  efectuează acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

Şeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Lilian Tulpan, a afirmat despre această acţiune următoarele: „La nivel naţional, inclusiv la nivelul IPJ Călăraşi, se desfăşoară un plan de acţiune intitulat Foc de artificii’. În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, desfăşurăm asemenea activităţi. Până în momentul de faţă nu am înregistrat niciun eveniment de natură contravenţională sau penală. Dacă se va întâmpla aşa ceva, suntem pregătiţi să intervenim pentru soluţionarea acestei probleme. Cuantumul amenzilor se încadrează între 500 şi 1500 de lei”. 

Sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

La finalul conferinţei de presă, Marian Iorga a conchis: „Vreau să transmit, în numele meu şi al colegilor mei, un mesaj de la mulţi ani tuturor cetăţenilor judeţului, să îi asigur că şi în aceste zile, chiar dacă sunt libere, noi suntem la datorie şi vom fi prezenţi acolo unde va fi nevoie de noi”.