Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Călăraşi, Constantin Tudor a fost revocat din funcţie, vineri, 18 august, după ora 22:00, de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, prin fax. Consiliul Judeţean Călăraşi şi senatoarea PSD Roxana Natalia Paţurcă ar fi colaborat pentru demiterea lui Tudor. 

 

Pe lângă acesta, ministrul Educaţiei a mai demis şefii inspectoratelor din alte 12 judeţe, respectiv: Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi. Cei 13 inspectori şcolari generali au fost demişi pe baza a trei nereguli constatate în urma unei analize realizate în ultimele două săptămâni. Primele două nereguli sunt general valabile în cazul celor 13, doar cea de-a treia diferă de la caz la caz.

 

„Îmi impuţi că nu am informat ministerul cu starea învăţământului pe 2015-2016 pe care m-ai evaluat şi mi-ai dat Foarte bine’”

Inspectorul şcolar general, Constantin Tudor, a povestit presei locale modul mişelesc în care a fost revocat din funcţie: „V-am rugat să ne întâlnim astăzi pentru că în spaţiul public au apărut diverse menţiuni referitoare la faptul că vineri noaptea târziu, prin fax, 13 inspectori generali din ţară au fost revocaţi din funcţie ca urmare a unor grave încălcări a contractului de management. Nu a mai suportat amânare această problemă şi a trebuit atunci noaptea târziu să fim schimbaţi. De ce vineri şi de ce noaptea târziu? Că vine weekendul şi în weekend de regulă lumea are alte preocupări decât fărădelegile unora din administraţie. Mă simt lezat în demnitatea mea de om. M-am trezit schimbat din funcţie pe ce motive? Că nu am trimis onor ministerului raportul public privind starea învăţământului pe anul şcolar 2015-2016, raport public ce se găseşte pe site-ul inspectoratului şcolar din octombrie 2016, de când a fost aprobat în condiţiile prevăzute de lege, un document la care mass-media locală a avut şi are acces. Documentul este şi acum postat pe site, se poate vedea data când a fost postat şi prezentat în şedinţă publică cu directorii, deci dacă un document public îţi mai poate fi imputat că nu l-ai trimis domnului ministru personal ca să facă dânsul 42 de rapoarte, eu nu ştiu ce se mai întâmplă în ţara aceasta? Mi se impută de asemenea încălcarea unui articol 20 din contract care spune că inspectorul şcolar general trimite ministerului situaţii statistice şi alte materiale, atenţie, la termenele solicitate. Precizez că anul trecut la ISJ Călăraşi şi la toate inspectoratele şcolare din ţară nu a sosit nicio adresă prin care să ni se ceară să înaintăm ministerului raportul privind starea învăţământului pe anul 2015-2016. Precizez că şi eu, ca toţi colegii din ţară, anul trecut am trimis un raport argumentativ privind activitatea desfăşurată de ISJ Călăraşi şi de mine în calitate de inspector general în anul şcolar 2015-2016, un document de 14 pagini, cu documente însoţitoare pe un DVD la vreo 2.000 de pagini, inclusiv raportul privind starea învăţământului pe anul şcolar 2014-2015. Acest raport a constituit baza pentru care eu am fost apreciat anul trecut cu calificativul Foarte bine’. Şi acum îmi impuţi că nu am informat ministerul cu starea învăţământului pe 2015-2016 pe care m-ai evaluat şi mi-ai dat ’Foarte bine’.”  

Al doilea motiv de revocare ar fi trimiterea unui raport pe mail, dar nu pe fax

 

Tudor: „Al doilea motiv de schimbare, recent, acum o lună, am primit de la serviciul de audit din minister o solicitare ca la nivelul compartimentului audit din ISJ, din toate ISJ-urile, să se facă un raport de audit pe management. A fost făcut de fata de la audit. În adresa de înaintare se spunea aşa: să trimitem prin fax şi pe mail până pe data de 20. Pe data de 20, la ora 14:08, acest raport semnat de mine, cu adresă de înaintare, a plecat pe e-mail. Acum, mi se impută că nu l-am pus pe fax. Mai mult decât atât, spune o mare minciună, că acest raport nu a fost trimis ministerului, când dovada este aici.”

Consiliul Judeţean trimis o adresă Ministerului Educaţiei, cu doar câteva ore înainte de demitere. Adresa a stat la baza demiterii

Tudor: „Şi acum cu Consiliul Judeţean, a treia imputare. Primele două motive sunt şablon în toate cele 13 cazuri, nu am primit raportul privind starea învăţământului şi nu am trimis audit. Diferă doar punctul trei, fiecare unde a avut, să spunem, punct slab sau feedback, unii la prefecturi, alţii nu şi-au pus pe site declaraţia de avere, apropo nu o are nici ministrul sau la mine, culmea, o adresă, celebra adresă acum, 12.990, din 18.08.2017. Ce analiză au făcut ei două săptămâni la Bucureşti, dacă adresa Consiliului Judeţean Călăraşi era din 18.08.2017, adică de vineri. Cu ce o fi ajuns la Bucureşti, cine a trimis-o prin fax la cine, o să vedem. Culmea, e vinovat Tudor Constantin că a încălcat articolul 27 din contractul de management care spune aşa: să colaboreze cu autorităţile publice locale, la nivel judeţean pentru buna desfăşurare. Uitaţi ce spune Consiliul Judeţean de actul acesta, semnat de managerul public Marius Fulga, că în judeţ sunt probleme cu cornul şi laptele, că s-au făcut mai multe sesizări şi că totuşi anexele 8, 9 nu sunt corect întocmite de către o parte din unităţile şcolare şi s-a adresat inspectoratului şi că situaţia nu s-a ameliorat. Culmea, această adresă venise la inspectorat în această perioadă cred că la începutul lunii iulie, eu eram în concediu legal de odihnă, adresa a primit-o doamna Caraion, pe care şi-a pus rezoluţia doamna Tuţă, este un inspector şcolar care răspunde de Programul „Lapte şi corn” pe judeţ şi dânsa a făcut adrese către şcoli ’domne uite ce ne spune Consiliul Judeţean, vă rugăm, luaţi măsuri şi îndreptaţi’. Şi pentru asta dai jos un inspector şcolar general, că a încălcat GRAV contractul de management. Deci astea sunt cele trei mari, să spunem găselniţe. În fapt, şi recunosc, este o încercare mai veche de a fi îndepărtat din funcţie, mi s-a transmis acest lucru. Dacă nu mă înşel, în aprilie sau mai a avut loc o şedinţă la PSD. (…) Tudor trebuie să plece şi dacă nu pleacă, se aranjează la Minister, o să vină o poteră şi tot o să îl  facă să plece. Când mi-au spus aceste lucruri, vă spun la modul cel mai sincer, că am luat în serios avertismentul pentru că se întîmplase la fel la Ialomiţa, unde potera fusese. Eram convins că dacă vine o echipă, va găsi ceva. Dar ei ştiau că Tudor a pus la punct lucrurile şi au fost nevoiţi să găsească altceva. Şi au găsit această invenţie”.

Plângere penală pentru abuz în serviciu

Tudor: „Ce voi face? Am format un colectiv, deci toţi 13 ne-am aliat, comunicăm şi avem acţiuni comune. Plângere penală semnată de toţi 13 pentru abuz în serviciu. Eu am şi altceva şi pentru neglijenţă în serviciu. Şi astăzi (nr. Ieri, 21 august) vom trimite constestaţia legală pe procedură prealabilă prin care cerem revocarea acestei mizerii de către cei care au comis-o motivat. Întâi fac această procedură ca să pot să merg în instanţă. Mâine (nr. Azi, 22 august) îi voi obliga oricum să dea un alt ordin pentru că aşa cum o să vedeţi aici începând de la data de 31 august 2017, conform legii, având vârsta standard de pensionare a început încetarea de drept a contractului de muncă. Asta nu înseamnă că nu mă duc mai departe în instanţă împreună cu toţi colegii şi la vremea respectivă vom cere ceea ce considerăm că trebuie să primim. Ministerul ştia că eu sunt în continuare în activitate cu contract de muncă valid şi că în consecinţă contractul meu continuă că aşa prevede legea.  Înţeleg decizia PSD pentru că şi eu am fost numit cu sprijin politic în anul 2013. De ce vă spuneam că înţeleg? Înţeleg pentru că doritori sunt mulţi şi dacă cei care doresc ar fi şi sper să fie oameni de calitate ca să meargă mai bine sistemul decât a mers cu Tudor, sigur mă dau la o parte, mai ales că aveam această variantă a pensionării pe care am să o şi aleg. Dar să nu te cheme la minister la sfârşit de carieră şi să îşi spună prieteneşte: Bă, Tudore, ştii care e povestea? Uite, de la judeţ, x persoană, nu am zis persoane, vrea ca tu să nu mai fii acolo, că deranjezi. Mai ales că eu nu pot să plec din inspectorat chiar dacă aş dori pentru că, după cum o parte din voi cunoaşteţi, am câştigat un proiect transfrontalier cu Bulgaria, contractul este încheiat, proiectul e făcut de Tudor, e luat şi pe baza CV-ului meu şi a experienţei şi expertizei mele şi sunt sub contract cu timp parţial de lucru, trei ore pe zi, patru luni au trecut, încă 20 de luni de aici înainte. Nu pot fi schimbat din funcţie decât dacă vreau eu să plec pentru că schimbându-mă din funcţie se duce naibii şandrameaua, adică UE nu este Guvernul României şi nici Ministerul Educaţiei.”

Consiliul Judeţean a trimis la comandă politică adresa la minister

Tudor: „Consiliul Judeţean a trimis la comandă politică adresa la minister. S-a trimis acum pe 18 august. Eu ştiu că băiatul care a semnat-o nu este de aceeaşi culoare politică cu preşedintele. De aceea nu vreau să mai rămân, dar în instanţă îmi cer drepturile.”

Senatoarea Paţurcă a stat doi ani fără să aibă condiţiile legale de a îndeplini funcţia de inspector şcolar

Tudor: „Neînţelegerile au început de când a plecat de aici (nr. senatoarea Roxana Paţurcă) pentru că a stat doi ani fără să aibă condiţiile legale de a îndeplini funcţia de inspector şcolar, neavând gradul unu. Asta a fost atunci şi acum vă spun şi direct de unde s-a pornit ura ei pe mine, că e ură. În toamna anului 2016, în momentul în care ea a fost candidată pentru funcţia de senator, a venit la mine în birou şi mi-a cerut cu influenţa mea să o sprijin. Şi i-am spus prieteneşte: Roxana ştii de ce m-am autosuspendat din PSD, pentru că voiam să protejez partidul, că ştii ce scandal am avut cu un deputat care spunea că eu ce fac aici, fac în numele PSD-ului. A cerut şi deputatul (n.r. Aurel Niculae) să vină o echipă de la minister să mă evalueze. Şi atunci m-am dus pe 8 martie 2016, trăia răposatul Cristodor, şi i-am spus, scuză-mă, nu pot să implic şcoala în aşa ceva. S-a mai făcut după aceea o provocare pe numele meu vizavi de o întrunire seara târziu, la Frăsinet, a candidaţilor de la PNL că Tudor a fost orchestratorul acestei întâlniri şi convocări a unor directori din şcoli. Fals! A fost o provocare, a fost tentativa unor salariaţi de la CCD. Am tăria şi responsabilitatea afirmaţiilor mele. Am refuzat-o atunci, şi imaginaţi-vă ce a urmat. Eu aşa ştiu că Elena Mihăilescu vine în locul meu.”

Mâine îmi cer eliberarea de drept în vederea pensionării

Tudor: „Pe mine nu m-a chemat nimeni, nici de la PSD şi nici de la Minister să îmi spună prieteneşte şi corect. Aş fi înţeles, dar s-a lucrat mişeleşte. Şi zău că te doare când vezi atâta mizerie şi ură. Mâine îmi cer eliberarea de drept în vederea pensionării. Dacă instanţa va decide să mă întorc, decizia mă repune în drepturile de care am fost lezat”.