În Călăraşi a avut loc un seminar educativ privind consilierea și îndrumarea școlară a elevilor de etnie romă în vederea obținerii recomandării de apartenență, pentru ocuparea locurilor rezervate în învățământul liceal și universitar, dar şi prezentarea modalităţilor prin care copiii de etnie romă pot fi înscrişi în sistemul de învăţământ preşcolar, primar sau gimnazial. Acest seminar s-a desfăşurat în cadrul proiectului „S.O.S. – Copiii Romi” iniţiat de Partida Romilor Călăraşi.

„S.O.S. – Copiii Romi” dezvoltă noua viziune a organizației Partida Romilor Pro Europa, Sucursala Județeană Călăraşi, privind educația, activitățile şi măsurile care vin în sprijinul elevilor de etnie romă din județul Călăraşi. Astfel, preşedintele Partida Romilor „Pro Europa“ – Sucursala Județeană Călăraşi, Daniel Stancu, un grup de cadre didactice, mediatori şcolari şi lideri din comunităţile de romi din judeţul Călăraşi au prezentat, în această întâlnire, importanţa educaţiei şi cazuri concrete în care elevi care au beneficiat de aceste recomandări au devenit exemple de urmat, fiind studenţi sau absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior. De asemenea, au fost distribuite pliante şi flyere ce conţin toate informaţiile necesare înscrierii în sistemul de învăţământ, avându-se în vedere necesitatea luării tuturor măsurilor pentru reducerea abandonului şcolar.

„Am încheiat un protocol cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, scopul principal fiind acela al creşterii participării şcolare a copiilor şi elevilor de etnie romă, consilierea şi orientarea şcolară. Acest protocol este reînnoit în fiecare an şi constatăm că rezultatele pot fi cuantificate atât prin reducerea absenteismului şcolar, dar şi prin numărul persoanelor de etnie romă care frecventează cursurile liceale şi ale instituţiilor de învăţământ superior”, a declarat preşedintele Partida Romilor „Pro Europa”-Sucursala Județeană Călăraşi, Daniel Stancu.