Plenul Senatului a adoptat astăzi, 26 februarie, cu unanimitate de voturi, proiectul privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2020 referitoare la stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

 

Proiectul a fost adoptat cu un amendament conform căruia, pentru situaţii justificate, cantităţile de urgenţă medicală prevăzute pot fi majorate.

De asemenea, Ministerul Finanţelor se obligă să asigure sumele necesare în cazul modificării acestor cantităţi. Suma alocată este de 225 de milioane lei.

Prin această ordonanţă se constituie stocurile de urgenţă medicală ca rezerve materiale, destinate intervenţiilor operative pentru protecţia populaţiei în situaţii de urgenţă generale, de tipul de risc – epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple. De asemenea, se propune ca, în cazul epidemiilor/pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea prevederilor din Regulamentul Sanitar Internaţional, la propunerea Grupului tehnic de experţi ai MS, ministrul Sănătăţii să instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor.

Totodată, se asigură dotarea tuturor aeroporturilor internaţionale, indiferent de subordonare (patru aeroporturi se găsesc sub autoritatea Ministerului Transporturilor, iar 12 sub cea a consiliilor judeţene), cu scanere termice, conform solicitării Ministerului Sănătăţii.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Epidemia de infecţii virale cu noul coronavirus s-a declanşat în Regiunea Wuhan din China în decembrie 2019. Virusul s-a răspândit ulterior în alte provincii din Republica Chineză continentală, dar şi în alte ţări. (Sursa: Agerpres)