Senatorul Răducu George Filipescu atrage atenţia că discutarea Codului administrativ în comisiile Senatului nu este lipsită de capcane, pe care Partidul Social Democrat le întinde pentru a obţine mai mult control asupra a cât mai multe sectoare din administraţie.

Bunăoară, partidul aflat la guvernare intenţionează ca odată cu adoptarea noului Cod administrativ să controleze cât mai mult activitatea prefecţilor.

„Una dintre problemele care nu sunt în regulă este politizarea prefecţilor. Prefectul, după momentul în care este declarat om politic, va deveni un fel de prim-secretar. Ar putea, astfel, apărea ideea ca şi secretarul general al Prefecturi să devină politic. Un fel de secretar al tuturor secretarilor din toate unităţile administrativ teritoriale. Practic, secretarul Primăriei ar fi subordonat cumva secretarului general al Prefecturii. Iar primarul cumva ajunge şi el subordonat prefectului. Nu e deloc în regulă. Prefectul trebuie să fie apolitic, şi indiferent dacă se schimbă guvernul, el trebuie să rămână pe funcţie. Dacă l-ai politizat înseamnă că pleacă odată cu partidul lui. Şi ce facem? Facem haos în ţara asta… Noi, liberalii, ne vom opune categoric politizării prefecţilor”, a precizat senatorul PNL, Răducu Filipescu.

Filipescu crede că, de fapt, în spatele acestei intenţii de politizare se află dorinţa Partidului Social Democrat de a controla activitatea tuturor primăriilor, indiferent de culoarea politică a primarilor.

„Trebuie să privim în spatele acestei intenţii de politizare. Să vedem care este pasul următor. Dacă îi politizează, înseamnă că le dă putere, că nu-i politizează să-i ţină degeaba în Prefectură. Şi ne vom trezi cu prefecţi, cum erau prim-secretarii PCR pe vremuri, care să taie şi să spânzure în toate localităţile. Sub nici o formă nu putem să fim de acord cu aşa ceva, pentru că nu este normal şi democratic”, a mai spus senatorul.

 

Filipescu crede că înstrăinarea domeniului public nu trebuie făcută aşa uşor

 

Senatorul liberal mai atrage atenţia şi asupra faptului că odată cu adoptarea noului Cod administrativ, PSD urmăreşte să schimbe şi proporţia de voturi cu care se poate decide concesionarea sau vânzarea de părţi din patrimoniul public. Astfel, social-democraţii ar intenţiona ca înstrăinarea bunurilor din domeniul public (terenuri, lacuri, islazuri, foste unităţi militare) să se poată face cu doar jumătate plus unu din numărul de consilieri locali sau judeţeni.

Filipescu crede că modificările patrimoniului public ar trebui să se facă mai greu, cu două treimi din numărul consilierilor, pentru ca aceste decizii să se ia în mod sigur în interesul comunităţii.

„Ce facem cu patrimoniul unei unităţi administrativ teritoriale? Cum îl gestionăm? Cu jumătate plus unu sau două treimi din voturi? Concesiunea sau vânzarea unor suprafeţe nu se poate face decât cu două treimi din voturi, pentru că trebuie să fie atât de clar că respectiva decizie este în interesul localităţii, încât să voteze şi cei care sunt în opoziţie. Vom pleda, în continuare, pentru păstrarea la două treimi a numărului necesar de voturi pentru modificările în structura patrimoniului public”, a declarat senatorul Răducu Filipescu.