În Senat a fost votată luni „Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei”, Senatul fiind camera decizională.

O parte dintre modificările adoptate aduc un plus învățământului românesc prin limitarea numărului de copii din aceeași clasă. Legea prevede că numărul de elevi dintr-o clasă sau grupă se va stabili astfel: educaţia antepreşcolară: grupa cuprinde în medie şase copii, dar nu mai puţin de trei şi nu mai mult de opt; învăţământul preşcolar: grupa cuprinde în medie 12 preşcolari, dar nu mai puţin de şase şi nu mai mult de 17; învăţământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de zece şi nu mai mult de 22; învăţământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de zece şi nu mai mult de 26; învăţământul liceal şi profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26; învăţământul postliceal: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26.

Acestea sunt doar câteva modificări la lege care vor face ca dascălii să poată să se ocupe mai îndeaproape de copiii din clasele lor, așa cum a ținut să precizeze imediat după vot senatorul PSD Roxana-Natalia Pațurcă.

Trebuie să realizăm că această modificare importantă în ceea ce privește educația românească era absolut necesară. În acest moment sunt clase care au și câte 35 de elevi și, vă spun din experiența mea ca profesor, numărul optim de elevi dintr-o clasă pentru ca dascălul să se ocupe așa cum trebuie de ei este mult sub această cifră. În țările unde învățământul excelează, numărul de elevi într-o clasă nu depășește o medie de 24 de elevi și am încercat prin această lege să ne apropiem de aceste cifre. Profesorii vor avea astfel timp să se ocupe mult mai îndeaproape de educația elevilor, să le înțeleagă personalitatea, să le identifice mai bine abilitățile școlare și să îi îndrume așa cum și-ar dori, ceea ce înseamnă un important pas înainte pentru învățământul românesc. Cu siguranță, mai sunt multe de făcut pentru ca educația românească să ajungă acolo unde ne propunem, dar votul de azi a contribuit la atingerea acestui deziderat”, a declarat senatorul Roxana-Natalia Pațurcă după votul din Senat.

Același proiect mai aduce o modificare importantă: legea prevede acum că pentru fiecare disciplină şi domeniu de studiu programa şcolară trebuie să acopere 65% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 35% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv.

În prezent, profesorul are la dispoziție doar 25% din timpul alocat disciplinei, iar prin creșterea acestui procent la 35% se oferă libertate profesorului pentru a accentua la clasele unde predă pe o anumită latură a procesului educațional: profesorul decide dacă acest procent de 35% este folosit pentru învăţare remedială, pentru consolidarea cunoştinţelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performanţe superioare.

Un alt punct important al legii este asigurarea gratuității deplasării elevilor pentru transportul către și de la școală. Legea prevede că elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Acesta este un câștig important pentru toți elevii și pentru bugetul fiecărei familii”, a adăugat senatorul Roxana Pațurcă.

În acest moment legea a fost trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.