Odată cu încălzirea vremii, motocicliștii sunt tot mai prezenți în trafic. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași le recomandă să poarte echipamente de protecție cu elemente reflectorizante, să păstreze farul aprins și să evite unghiurile din care nu pot fi observați în trafic, iar șoferilor să se asigure temeinic atunci când schimbă direcția de mers.

 

Recomandări ale poliţiştilor pentru motocicliști

 

Încercați întotdeauna să aveți contact vizual cu șoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria. Anticipați intențiile partenerilor de drum – chiar și atunci când șoferii, bicicliștii și pietonii văd că vă apropiați, ei pot aprecia greșit distanța ori viteza.

Sporiți atenția la viraje și intersecții – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de șoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare. Asigurați-vă atunci când virați – șoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră.

Fiți pregătit pentru condiții periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriș, cale de rulare tramvai, gropi și alte pericole rutiere de suprafață care vă pot afecta grav aderența generând accidente.

Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia” – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.

Utilizați o cască de protecție omologată – care îndeplinește standardele actuale de siguranță. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparația poate ascunde vicii structural. Purtați îmbrăcăminte de protecție pentru motocicliști – numai aceasta poate asigura o bună protecție în timpul unui accident. Este recomandat echipamentul modular „în straturi” astfel încât să-l puteți adapta la condițiile meteo în schimbare. Protejați-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare și praful vă diminuează vizibilitatea și vă pot răni ochii sau fața. Fiți vizibil – purtați haine strălucitoare, reflectorizante.

Păstrați-vă întotdeauna farul aprins și rulați în poziția de unde șoferii vă pot observa cu ușurință în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lățimea benzii). Evitați unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.

 

Recomandări pentru șoferi

 

Asigurați-vă temeinic înainte de a opri sau de a vira și în niciun caz nu întoarceți pe linia continuă. Păstrați-vă banda în viraje. Asigurați-vă înainte de a deschide portiera – lucru valabil și pentru cei care vă însoțesc.