Deoarece începând din data de 15 mai 2020 purtarea măștii este obligatorie în toată țara, Institutul Național de Sănătate Publică vine cu sfaturi privind utilizarea măștilor.

Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii bolilor respiratorii.

Reguli de utilizare a măștilor

Utilizarea și eliminarea corespunzătoare a măștii reprezintă una din măsurile eficiente pentru a limita transmiterea bolilor respiratorii

Tipuri de măști:

În timpul utilizării, trebuie să evitați atingerea măștii: să îndepărtați masca folosind tehnica adecvată (nu atingeți partea din față, ci îndepărtați șnururile din spate), acțiune urmată de spălarea imediată a mâinilor cu apă și săpun; să nu reutilizați măștile de unică folosință.

Măștile cu pânză (de exemplu bumbac sau tifon) nu sunt recomandate în nicio situație.