Vineri, 15 mai, ora 12:00, Muzeul Dunării de Jos Călărași a prezentat în mediul online o expoziție de pictură în acuarelă, realizată de Silviu Ioan Soare în perioada de izolare impusă de autoritățile naționale ca răspuns la pandemia de coronavirus. Lucrările prezentate reprezintă peisaje și naturi statice, inspirate de imagini din călătoriile artistului sau de aspecte rurale din imediata apropiere.

Iată o parte dintre creațiile expuse, alături de comentariile criticului de artă  Ana Amelia Dincă:

Pentru această expoziţie online, Silviu Ioan Soare a selectat o parte dintre numeroasele compoziţii realizate din luna martie și până acum, sugerând puterea de împăcare a omului cu sine şi frumuseţea naturii fără de care nu putem trăi.

Lucrând pe suprafaţa uscată a hârtiei și căutând să alterneze zonele de nuanţe diluate cu cele în care culoarea este mai intensă, acesta a obţinut expresivităţi diferite, în cadrul cărora se remarcă tonurile vibrate și laviurile picturale, încărcate de metafore vizuale. Utilizând tușa divizată şi pata amplă de culoare, Silviu Ioan Soare a creat planuri diferite, în care ritmul şi mișcarea materiei conferă o perpetuă dinamică interioară compoziţillor.

Cu toate că au fost create în atelier, rămânând mărturia acestei perioade de izolare, acuarelele evocă o continuitate a viziunii sale în ceea ce priveşte abordarea peisajului, în manieră modernă. Vederi de pe malul Borcei, pline de lumină și culoare, în tuşe juxtapuse și divizate, amintind tehnica impresionistă, cu note de picturalitate, rezultate din vibrarea tonalităților, din intensitățile diferite ale petelor cromatice, aplicate în diluții graduale, completează colţuri pitorești cu cărări străbătând pâlcurile de pădure din câmpie.

Bărcile colorate exotic încearcă să restaureze eclerajele zilelor însorite și atmosfera molcomă a înserărilor, aşa cum artistul le-a perceput în plimbările sale dunărene. Câteva aspecte citadine devin motiv pentru reprezentări figurative sau pentru stilizarea unor spaţii, care lasă la vedere alternanţa dintre desen și planurile abstracte de culoare. Registre orizontale sau redate în profunzimi perspectivale structurează compoziţiile încărcate de liniştea artistului, care se exilează de tensiunile momentului prin artă.

Întreaga expoziție poate fi vizualizată accesând următorul link: https://www.facebook.com/muzeuldunarii.calarasi.7/videos/1208911596120783/.