Cadrele didactice membre ale Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Călăraşi au semnat pentru boicotarea simulărilor la examenele de Evaluare Naţională, însă ieri, 5 martie, acestea au participat la evaluarea elevilor. Preşedintele SLI Călăraşi, profesorul Aurel Bogatu, ne-a declarat că în judeţul nostru examenele nu au mai fost boicotate.

„Făceam parte din cele 28 de judeţe în care simulările trebuia să fie boicotate, însă colegii noştri au cedat la presiunile directorilor şi ale conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean. Dacă la o simulare fără miză cadrele didactice nu vor dori să boicoteze, cum putem crede că acestea vor boicota examenele? Chiar dacă în cele peste o mie de şcoli, membrii de sindicat afiliați Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care și-au exprimat acordul de a boicota simulările, vor fi înlocuiți și simulările se vor ţine, putem concluziona următoarele. Există o stare de nemulțumire generală cu privire la lipsa de interes a Guvernului faţă de problemele din învăţământ. Există încă teama de repercusiuni, în special a suplinitorilor calificaţi, dar şi a altora. Încă suntem departe de cultura sindicală, de principiile de bază ale sindicalismului (solidaritatea şi unitatea). După o săptămână de întrerupere a școlii, ar fi fost prioritară recuperarea materiei, reactualizarea cunoștințelor și apoi simularea unor evaluări, dar la noi au dispărut de mult unele principii pedagogice de baza în învăţământ. Faptul că ne mulțumim cu cât ni se dă și nu putem să cerem echitate arată ca multe cadre didactice nu cunosc adevarată valoare socială a muncii, a domeniului în care lucrăm. Primii care ar fi trebuit să reacționeze la o simulare formală trebuia să fie părinții și elevii. Este o activitate bifată și cu cheltuieli inutile. Felicitări colegilor, care au înţeles să tragă un semnal de alarmă prin refuzul lor de a participa la o astfel de simulare. Boicotarea nu are niciun cost pentru membri de sindicat. Acţiunea vizează îndreptarea unor carenţe ale Legii nr. 153/2017 care afectează salarizarea personalului din învăţământ pornind de la inspectorul general, inspectorul de specialitate, directori, profesori, personal auxiliar şi persoana nedidactic”, ne-a declarat preşedintele Bogatu.

Conducerea SLI transmite cadrelor didactice să consulte grila de salarizare din Legea nr. 153/2017 pentru a putea face comparaţie cu alte sectoare din societate.

„Să nu ne lăsăm amăgiţi de vorbele şi firimiturile (în comparaţie cu alţii) aruncate de guvernanţi! Facem precizarea că neparticiparea la simulare nu poate fi sancţionată, neexistând temei legal”, a mai precizat prof. Aurel Bogatu.

 

FSLI: Ministrul Muncii dezinformează! Grila de salarizare pentru educaţie a fost impusă, nu negociată!

 

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenția că nu a fost nicio înțelegere secretă în ceea ce privește grilele de salarizare referitoare la educație şi nu a semnat niciun acord în acest sens cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu. Din contră, FSLI a fost federaţia care a protestat faţă de prevederile Legii de salarizare din sistemul bugetar referitoare la poziționarea inacceptabilă în grila de salarizare a personalului didactic. Modul prin care unii reprezentanţi ai Guvernului încearcă să arunce vina pe liderii de sindicat din educație, că ar fi fost de acord cu această grilă de salarizare arată, de fapt, că nu există coerenţă şi decenţă în afirmațiile lor.

Una dintre cele mai controversate legi apărute în timpul guvernării PSD-ALDE este Legea salarizării din sistemul bugetar. Angajaţii din învăţământ au aşteptat cu mare interes acest act normativ, sperând că se va transpune în practică acel frecvent clamat slogan „Educaţia este prioritate naţională!” şi că, alături de medici, profesorii vor primi veniturile care să le motiveze alegerea profesională.

„Actul normativ este în vigoare şi, din păcate, profesorii sunt situaţi în pătrimea inferioară a grilei de salarizare. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în repetate rânduri, a afirmat că: ‘liderii de sindicat din învăţământ au acceptat această grilă de salarizare, în urma negocierilor purtate’. Conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, negocieri înseamnă ‘tratative purtate în vederea încheierii unui acord sau a unei convenţii’. Nu s-a încheiat niciun acord! Opinia publică, precum şi membrii de sindicat afiliaţi FSLI trebuie să mai ştie următoarele: 1. Ministerul Muncii a prezentat doar grilele de salarizare pentru personalul didactic, fără a avea posibilitatea de a vedea grilele de salarizare din alte domenii bugetare. Dacă au fost discuţii cu liderii celorlalte federaţii din învăţământ, asta trebuie să spună ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu; 2. În momentul în care s-au prezentat grilele de salarizare din învăţământ, nu ni s-a spus nimic referitor la modificările Codului Fiscal; 3. Nu s-a spus nimic referitor la faptul că, din cauza noii Legi de salarizare menite să elimine inechităţile referitore la veniturile celor care lucrează în sectorul bugetar, se va ajunge ca salariaţii cu studii gimnaziale sau medii din alte sectoare bugetare, aşa cum este administraţia locală, cea care adună votanţii, să câştige în anul 2018 venituri similare cu cele ale profesorilor în anul 2022. Despre salariile celor cu studii superioare din administraţia locală sau despre indemnizaţiile aleşilor, niciun comentariu. Toate sunt normale: cele ale îngrijitoarelor, ale gunoierilor, viceprimarilor şi primarilor. Anormal este ca un profesor să râvnească la postul de gunoier, asta graţie Legii nr. 153/2017. 4. Nu ni s-a prezentat textul Legii salarizării pentru a vedea şi nedreptatea legată de modul de calcul al sporurilor. Aşa cum stau lucrurile în prezent referitoare la acest aspect, sunt zeci de mii de salariaţi care sunt afectați de această prevedere”, se arată într-un comunicat transmis de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.