Ieri, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a predat cheile noului vehicul de intervenție în caz de urgență pentru muniție neexplodată. Echipamentul a fost achiziționat în cadrul proiectului transfrontalier „Managementul de risc și protecția la inundații în regiunile Călărași – Polski Trambesh (Bulgaria)”. Valoarea totală a proiectului este de 3.853.515 euro, din care 2.794.779 de euro îi revin Consiliului Județean Călărași. Noul vehicul va deservi Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călărași care are formată o echipă de profesioniști pentru dezamorsarea elementelor de muniție neexplodată.

 

„Suntem pionieri la nivel naţional. Mulțumim Consiliului Județean Călărași, domnului președinte și echipei de proiect pentru implicare. Urmează ca în luna mai să fie livrată și o macara de 60 de tone, apoi până la finalul lui 2019 să intrăm în posesia și a unui sistem IT de monitorizare. Este singurul autovehicul de acest gen din ţară. Din acest punct de vedere, suntem pionieri la nivel naţional. Anual avem peste 30 de intervenţii pentru ridicarea muniţiei rămase neexplodate din timpul războaielor”, a declarat locotenent colonel Adrian Păduraru, inspectorul șef al ISU Călăraşi.

Tot în cadrul acestui proiect, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi va primi o macara. Macaraua va avea un braț de 40 de metri cu o contragreutate de zece tone. Șasiul va avea patru osii. Macaraua va fi capabilă să ridice 60 de tone (inclusiv greutatea brațului macaralei) la 2,5 metri distanță de macara până la 14 metri. Brațul macaralei va fi telescopic. Va fi mobilă și poate fi utilizată pe toate tipurile de teren. Macaraua va include echipamente hidraulice pentru ridicare, rotire braț și extensie braț. Va avea toate accesoriile necesare inclusiv un coș de salvare, o stație mobilă Tetra, semnalizare vizuală și modul acustic cu unul sau mai multe difuzoare, lumini stroboscopice.

 

Exerciții comune în domeniul situațiilor de urgență

 

În cadrul proiectului vor fi organizate exerciții comune în domeniul situațiilor de urgență – responsabil B2 și BL. Această activitate va rezuma toate celelalte activități ale proiectului, păstrând toate datele din sistemele informatice implementate în cadrul proiectului și va fi întocmit planul de acțiuni, care va sprijini autoritățile să reacționeze imediat, atunci când o anumită situație apare sau când aceasta este semnalată de senzori.

Planul de acțiune va avea ca punct de plecare Planul comun de intervenție în zona transfrontalieră, realizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (România) și Directoratul General pentru Protecție Civilă (Bulgaria) în martie 2013, care reprezintă documentul operațional elaborat în vederea îmbunătățirii cooperării între cele două organisme naționale în domeniul situațiilor de urgență.

Indicatorii de realizare ai programului vor fi: 300.000 de persoane care beneficiază de acțiuni de gestionare a riscurilor, 150.000 de persoane care beneficiază de măsuri de protecție împotriva inundațiilor, un parteneriat comun în domeniu, de avertizare timpurie comună și răspuns în situații de urgență.

Rezultatul programului va fi îmbunătățirea calității gestionării comune a riscurilor.