Siropul Eurespal, unul dintre cele mai cunoscute medicamente împotriva tusei, a fost retras de pe piaţă. Acest medicament era produs în Franţa şi a fost oprit de la comercializare deoarece conţinea o substanță care putea provoca afecțiuni cardiace.

 

Potrivit unei informări a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), autoritatea de reglementare si control al medicamentului din Franţa a declanşat o procedură de urgenţă la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului în materie de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), în perioada 11 – 14 februarie 2019. În acest context, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru Eurespal a decis să solicite retragerea de pe piaţă a acestor medicamente în toate ţările în care sunt comercializate, inclusiv în România.

ANMDM a avizat iniţierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor şi farmaciilor, cu obligaţia titularului autorizaţiei de a transmite ulterior Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale situaţia cu seriile şi cantităţile retrase. ANMDM va publica pe website-ul instituţiei, imediat dupa emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declanşarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranţă al fenspiridei, substanţa activă din Eurespal”, precizează Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.