Marţi, 17 martie, am început pentru prima dată să observ o aplicare mai temeinică a recomandărilor pe care autoritățile le tot transmit deja de mai multe zile sau chiar săptămâni. Deși temperaturile au crescut cu câteva grade, foarte puțini oameni s-au aventurat pe străzile orașului, în comparație cu aceeași perioadă a anilor trecuți.

Din ce în ce mai mulți oameni se responsabilizează. După ce Primăria a dispus dezinfectarea spațiilor de joacă și chiar străzile au fost parcurse de o mașină care împrăștia dezinfectant, angajații de la privat s-au pus și ei pe treabă. La unul dintre sediile bancare din oraș geamurile erau temeinic șterse prin exterior. La o alta, oamenii erau lăsați să intre doar câte unul, iar înăuntru primeau dezinfectant pentru mâini înainte de a atinge aparatele, care probabil fuseseră și ele curățate înainte.

La unul dintre supermarketurile pe lângă care trec de obicei s-a făcut de asemenea o mică coadă pentru că clienților nu li se permitea să intre toți deodată. Unele magazine de cartier se aprovizionează mai greu, iar produse din anumite categorii nu reapar pe rafturi la fel de repede ca într-o perioadă normală.

Se iau măsuri și în piețe, unde Primăria Călăraşi spune că a scurtat programul de activitate și a scos tarabele în exterior. De asemenea, s-a închis spațiul de socializare pentru pensionari din zona Orizont. Dar bătrânilor nu le pasă că în zonele cele mai afectate virusul a avut repercusiuni mai grave pentru cei mai înaintați în vârstă și continuă să își petreacă timpul stând grămadă pe băncile din imediata apropiere a „căsuței” și a stației de autobuz.

Ca o măsură în plus pentru a limita contactul social, de la nivel central a venit decizia suspendării activității restaurantelor, barurilor și cafenelelor, dar și a hotelurilor. Așadar, cetățenii vor fi nevoiți să își înece amarul în alte părți, de preferat în propriile locuințe.