Chiar dacă și eu am petrecut mai mult timp acasă în aceste zile pentru a limita contactul cu exteriorul, uneori apar drumuri care trebuie făcute. Aceasta a fost o ocazie bună de a observa din nou schimbările care se petrec în mentalitatea colectivă a orașului nostru pe măsură ce situația dificilă din lume și din țară continuă și se iau noi măsuri pentru a contracara răspândirea noului coronavirus.

Scriam zilele trecute despre cum au început să apară cozi și în exteriorul supermarketului din zona în care locuiesc, căci nu se mai permitea accesul tuturor persoanelor simultan, despre faptul că unele produse puteau fi găsite mai greu în acele zile și cum s-a diversificat lista de lucruri cu care oamenii se aprovizionează.

Miercuri, 18 martie, am intrat în două magazine. Într-unul dintre ele, vânzătoarea permitea accesul unei singure persoane odată. În momentul respectiv, la „coadă” eram doar eu și un prieten. La alt magazin din zonă am observat tifoane îmbibate cu dezinfectant puse pe mânerele ușii, nici vorbă de coadă nici aici. Ori oamenii și-au dat seama că nu e nevoie să se înghesuiască, ori poate aveau deja provizii suficiente cât să nu iasă din casă. Oficiul poștal pe care l-am vizitat era, de asemenea, aproape lipsit de clienți.

Cât despre ieșitul din casă, cei mai mulți s-au conformat. Parcul Florilor, în contextul unei stări meteorologice bune, era ocupat doar de câțiva tineri. Alți adulți treceau pe stradă, unii cu măști medicale, alții fără, văzându-și de treburile personale. Alte zone ale orașului păreau un pic mai înviorate. Un conducător auto cu care am vorbit îmi spunea că și traficul a devenit mai lejer în aceste zile.

Însă, după cum menționam în articolele anterioare, aceste recomandări de distanțare socială făcute de autorități au fost însoțite și de acțiuni concrete atât la nivel local, cât și la nivel central. Spuneam cum au început să fie dezinfectate spațiile de recreere și de joacă și închise locurile în care se adunau mulți pensionari pentru a își petrece timpul. Apoi, marți seara, a venit direct de la Ministerul Afacerilor Interne vestea că se va suspenda activitatea barurilor și restaurantelor. A doua zi am văzut oameni care postau pe rețelele sociale imagini cu companiile care au acționat în consecință.

Însă, în după-amiaza zilei de miercuri, pe la ora 16:00, în ciuda condițiilor impuse de autorități, cererea și oferta au decis să se întâlnească într-un bar unde berea era rece, scaunele comode și problema setei era mai mare decât cea a virusului de care, în această vreme, cei mai mulți dintre noi încercăm să ne ferim.