Marți, 27 martie, slujitorii Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Slobozia au săvârșit slujba de Te Deum la împlinirea a 100 de ani de la actul istoric al Unirii Basarabiei cu Patria mamă. Până la Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, România a marcat pe 27 martie un alt eveniment istoric de importanță majoră, fără de care actul unirii tuturor românilor nu ar fi avut aceeași valoare.

 

În data de 27 martie 2018, slujitorii Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa, au săvârșit slujba de Te Deum la împlinirea a 100 de ani de la actul istoric al Unirii Basarabiei cu Patria mamă.

Respectând hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, nr. 1.127 din 15 februarie 2018, despre aniversarea Unirii Basarabiei cu România, când s-au oficiat slujbe de Te Deum și s-au tras clopotele în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române timp de un minut, și slujitorii Catedralei Episcopale au împlinit întocmai aceste recomandări.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării de la Chișinău a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România, provincie românească ruptă din trupul vechii Moldove de către ruși în anul 1812. Practic, la acel moment s-a întâmplat o reparație istorică, urmată mai târziu, în noiembrie, cu unirea Bucovinei și încheiată cu 1 decembrie, prin unirea Transilvaniei, Banatului și Crișanei cu România.