Timp de trei zile, municipiul Călăraşi a fost gazda unui eveniment sportiv dedicat handbalului juvenil. Federaţia Română de Handbal (FRH) a organizat, în perioada 21 – 23 iulie 2017, prima ediţie a Trofeului Carpaţi – Juniori.

La această competiţie au participat naţionalele României, Austriei, Bahrainului și puternica reprezentativă a Spaniei. După ce în primăvara acestui an s-a desfăşurat Trofeul Carpați pentru junioare la Râmnicu Vâlcea, FRH a decis să organizeze și un turneu internațional de top la masculin. Tricolorii au fost pregătiți la Trofeul Carpați de la Călărași de profesorii Narcis Cîtu și Daniel Apostu, cei doi antrenori care fac echipă și la Centrul Național de Excelență de la Sighișoara. Selecţionata Spaniei a câştigat prima ediţie a Trofeului Carpaţi la handbal masculin pentru juniori, iar România s-a clasat pe locul al treilea. În toate cele trei zile de meciuri, tricolorii au obținut o singură victorie, scor 31 – 28, cu Austria. În ultima zi a competiției, Bahrainul a învins Austria cu scorul de 25 – 24, iar Spania a surclasat România cu 35 – 26.
În clasamentul final, Spania a ocupat primul loc, cu 6 puncte, urmată de Bahrain, cu 4 puncte, România, cu 2 puncte şi Austria, cu 0 puncte.
Golgheterul turneului a fost Ahmed Jalal (Bahrain), cu 31 de goluri. Cel mai bun portar al turneului a fost desemnat Ramirez Santana (Spania), iar cel mai valoros jucător al Trofeului Carpați Juniori a fost ales Tarrafeta Serrano (Spania).

Daniel Susanu: „S-a văzut diferența de mentalitate dintre noi și Spania, dar sperăm să progresăm și să ne luăm revanșa chiar la Europene”

Căpitanul tricolorilor, Daniel Susanu, a declarat că turneul a fost un test pentru a vedea la ce nivel se află reprezentativa României în compania unor adversari puternici.
„A fost un test foarte bun deoarece am putut vedea la ce nivel ne aflăm în compania unor adversari puternici. Spania este în prima urnă valorică și ne-am putea întâlni la Campionatul European de anul viitor. Bahrainul a fost surpriza competiției, a etalat un handbal foarte bun, iar Austria a evoluat cu determinare în toate meciurile. Deși nu am avut rezultatele dorite, per ansamblu au fost meciuri utile de verificare. S-a văzut diferența de mentalitate dintre noi și Spania, dar sperăm să progresăm și să ne luăm revanșa chiar la Europene”, a punctat pivotul Daniel Susanu (HC Dobrogea Sud), căpitanul tricolorilor.

Alexandru Dedu: „Spania a câștigat deoarece în acest moment ne este superioară din punct de vedere al științei jocului”

Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Române de Handbal, acesta a fost ultimul turneu internațional pentru generația ‘98 – ‘99 înainte de trecerea la tineret. România este calificată la Campionatul European sub 20 ani din 2018. De altfel, noul selecționer Sandu Iacob i-a urmărit la lucru pe viitori săi elevi. Fost jucător în Spania, Alexandru Dedu le-a înmânat cupa ibericilor.
Președintele FRH consideră că Trofeul Carpați a fost un test reușit pentru actuala generație, care are ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice 2024.
„Spania a câștigat deoarece în acest moment ne este superioară din punct de vedere al științei jocului. Sunt capitole la care suntem încă deficitari. Avem un an la dispoziție pentru a pregăti cu această generație Campionatul European de tineret. Cred că suntem undeva pe la jumătatea continentului ca valoare, dar uite că ne-a surprins Bahrainul. E o dovadă că a început să se joace handbal de top în toată lumea și trebuie să conștientizăm rapid acest lucru. Avem câțiva jucători talentați cu potențial, dar în mod realist ei ar putea face din naționala de seniori abia în următorul ciclu olimpic”, a spus Alexandru Dedu.

Clasament şi rezultate:
1. Spania 6 puncte (103 – 75)
2. Bahrain 4 puncte (79 – 85)
3. România 2 puncte (84 – 91)
4. Austria 0 puncte (75 – 86)
Ziua I: România-Bahrain 27 – 28 și Spania – Austria 30 – 23
Ziua II: România-Austria 31 – 28 și Spania – Bahrain 34 – 26
Ziua III: Bahrain-Austria 25 – 24 și România-Spania 26 – 35