Zece secţii de terapie intensivă neonatală şi de pediatrie au nevoie de susţinerea noastră la începutul anului 2021. Organizaţia Salvaţi Copiii accelerează programul de intervenţie şi cere ajutorul.

 

Subfinanţarea secţiilor de terapie intensivă neonatală constituie un factor de risc pentru nou-născuţii cu patologii severe şi pentru medici, în contextul pandemiei de COVID-19. Organizaţia Salvaţi Copiii lansează un apel către companii, la finalul anului, pentru sprijinirea urgentă a zece secţii de terapie intensivă neonatală şi de pediatrie cu echipamente medicale performante.

În anul 2020, Salvaţi Copiii a oferit peste 273.609 echipamente şi materiale medicale indispensabile către 57 de unităţi medicale şi de îngrijire pacienţi (peste 60 de secţii de neonatologie şi pediatrie) şi 79 de cabinete de medicină de familie. O bună parte din fonduri au fost obţinute cu ajutorul mecanismului de redirecţionare a 20% din impozitul pe profit. Organizaţia Salvaţi Copiii se bazează şi în acest an pe generozitatea companiilor, care pot descărca contractul de sponsorizare de pe www.salvaticopiii.ro/directioneaza şi face un apel pentru a reuşi susţinerea a zece unităţi medicale la începutul anului 2021.

Problemele şi vulnerabilităţile cu care se confruntă sistemul medical românesc au fost acutizate şi mai mult de criza provocată de pandemie. În urma numeroaselor solicitări primite de la medici Salvaţi Copiii doreşte să continue sprijinirea imediată a spitalelor care au ca punct de interes major secţiile de primire în regim de urgenţă pentru copii, maternităţi şi secţiile de terapie intensivă pentru nou-născuţi. Printre spitalele cu cele mai urgente nevoi se numără: Spitalul Municipal Dorohoi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor Galaţi, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul Orăşenesc Videle, Teleorman, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti, Spitalul Judeţean Huşi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu – Severin, Spitalul Judeţean de  Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi.

Au nevoie de echipamente vitale: ventilatoare, injectomate, audiometre, monitoare de funcţii vitale, ecografe.

20% din impozitul pe profit asigură porţia de viaţă pentru prematuri

Companiile pot direcţiona 20% din impozitul pe profit către medici şi maternităţi prin descărcarea contractului precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/media/Documente/Contract-de-sponsorizare-2020.pdf.

Trebuie menţionat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcţionată nu poate fi mai mare de 0,75% din cifra de afaceri şi nu poate depăşi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul IMM-urilor, suma direcţionată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit.

Plăţile trebuie făcute până la data de 31 decembrie 2020.

Mortalitatea infantilă în România

Dotarea cu echipamente moderne a maternităţilor, asigurarea unui buget adecvat şi a unui personal corespunzător conduc neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalităţii infantile, aşa cum s-a înregistrat în ultimii ani.

În ciuda acestei evoluţii, mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, plasând ţara noastră, după 13 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile aproape dublă (6,2 la mie) faţă de media de 3,5 la mie.

O treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante şi prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame şi copii. Prin refuzul dreptului la viaţă al nou-născuţilor este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităţilor administrative, organelor legislative sau instanţelor judecătoreşti.

„Este de neiertat că multe dintre pierderile de vieţi de copil înregistrate anual ar putea fi evitate dacă ar exista suficiente resurse pentru ca naşterea şi îngrijirea ulterioară să aibă loc în condiţii de siguranţă şi cu toate instrumentele şi materialele la îndemână”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.