Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Pompei Samarian Călăraşi nu va fi declasificat la gradul IV, chiar dacă va pierde procesul aflat pe rol. Reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai spitalului au atacat în instanţă Ministerul Sănătăţii, contestând astfel Ordinul prin care s-a făcut declasificarea unităţii sanitare de la gradul III la gradul IV bazal. Prezent la Călăraşi, ministrul Sănătăţii, Forian Bodog, a declarat că nu poate interveni asupra Ordinului de declasificare până la finalul procesului, însă chiar dacă acesta va fi pierdut, spitalul poate fi reclasificat la gradul III, cu plan de conformare. 

Bodog: “Până în anul 2020, spitalele au timp să îşi îndeplinească planul de conformare”

Ministrul Sănătăţii, Forian Bodog, a precizat că până în anul 2020 spitalele au timp să îşi îndeplinească planul de conformare. “Am găsit situaţii de spitale, cum este şi cazul celui din Călăraşi, pentru care termenul de şase luni sau de un an era prea scurt, dar în toată această perioadă, Direcţia de Sănătate Publică verifică şi acolo unde sunt probleme care pun în pericol viaţa pacientului. Secţiile respective se reorganizează sau se închid”, a spus Bodog. Întrebat dacă poate interveni asupra Ordinului de declasificare, ministrul a răspuns: “Eu pot interveni pe acest ordin doar când vom avea o sentinţă definitivă în instanţă”. Procesul în care se judecă declasificarea spitalului are termen în data de 29 martie 2017.

Chiar dacă procesul va fi pierdut de autorităţile călărăşene, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţine că există posibilitatea emiterii unui nou ordin ce va prevede clasificarea la gradul III, cu plan de conformare.

“Da, există. Oamenii de aici lucrează la acest lucru. Se va face o reorganizare a spitalului. O reorganizare a secţiilor. O redistribuire a personalului. Vor încerca să îşi aducă personal nou. Am discutat şi despre personalul de gardă care să fie adus prin contracte de la spitalele din împrejurimi să spijine şi, de asemenea, vom sprijini şi noi aceste demersuri ale domniilor lor, astfel încât pacientul şi medicii să nu aibă de suferit”, a adăugat Florian Bodog.

Ordinul emis de ministrul Sănătăţii privind declasificarea este suspendat

În momentul de faţă, Ordinul emis de ministrul Sănătăţii privind declasificarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi de la gradul III la gradul IV bazal este suspendat de Curtea de Apel Bucureşti. Reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai spitalului au acţionat în instanţă Ministerul Sănătăţii, contestând astfel declasificarea unităţii spitaliceşti la gradul IV. În primăvara anului trecut, în urma verificărilor efectuate de comisia de control a ministerului la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi pentru punerea în aplicare a Măsurii nr. 24 privind începerea procedurilor de reevaluare a clasificării unităţii sanitare menţionate ca urmare a deficienţelor constatate (lipsă personal şi dotări cu echipamente medicale), s-a solicitat DSP Călăraşi propunerea de reclasificare a unităţii sanitare, însoţită de cererea tip, fişa de autoevaluare actualizată şi documentele justificative necesare în vederea clasificării spitalului într-o nouă categorie în funcţie de criteriile minime obligatorii prezentate.

În urma analizei documentelor înaintate de conducerea unităţii sanitare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi a fost încadrat într-o nouă categorie, inferioară celei anterioare potrivit criteriilor minime obligatorii necesare. La finele acestei luni, se va da sentinţa finală în procesul privind declasificarea.