În cadrul ședinței de Consiliu Județean (CJ) Călăraşi din data de 20 februarie 2020, în care a fost aprobat bugetul județului pentru anul 2020, a fost depus un amendament conform căruia Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași să primească o sumă de bani pentru dotarea cu un aparat de radiologie nou. Suma solicitată a fost de 600.000 de lei, din care CJ Călăraşi a fost inițial dispus să aloce doar 350.000 de lei, pe motiv că spitalul ar avea excedent bugetar din anul precedent. La intervenția unuia dintre consilieri a fost aprobată întreaga sumă.

Vicepreședintele Consiliului Judeţean, Valentin Barbu, a formulat următoarele cuvinte: „V-aș ruga să aprobați majorarea sumei utilizate din excedentul bugetar cu 350.000 de lei pentru Spitalul de Pneumoftiziologie pentru achiziționarea unui aparat roentgen fix. Suma solicitată de spital este mai mare, 600.000. Am înțeles că nu există disponibilitate să acordăm întreaga sumă pentru că spitalul are și ceva excedent, mi se pare moral și normal să aprobăm pentru că de trei ani de zile, de câte ori am încercat să-l pun pe lista de dotări, nu s-au găsit fonduri”.

Directorul economic al Spitalului TBC Călărași, Marilena Dediu, a explicat de ce este necesară această achiziție, mulțumind consilierilor pentru aprobare.

„La urgențe funcționăm cu un singur aparat, celălalt este defect și nu se mai poate repara, are 12 ani. Iar pentru un spital de pneumoftiziologie să funcționeze cu un singur aparat este foarte greu. Pot apărea oricând defecțiuni, și cel pe care îl utilizăm are 5 ani. Noi am solicitat 500.000 pentru achiziționarea unui aparat de radiologie și 100 (n.r. – de mii de lei) pentru celelalte cheltuieli care sunt necesare: obținerea avizelor, casarea aparatului vechi, care presupune vreo 20 de mii pentru că se face cu firmă autorizată”, a spus directorul economic.

Cei 600.000 de lei acordați spitalului pentru noul aparat vor fi luați din veniturile proprii ale Consiliului Județean.