Suma de 630 de milioane de lei, pusă la dispoziția autorităților publice locale și județene, pentru asigurarea prefinanțării și a contribuției proprii la investiții

Suma de 630 de milioane de lei, pusă la dispoziția autorităților publice locale și județene, de către Guvern, pentru asigurarea prefinanțării și a contribuției proprii la investiții, a fost accesată în totalitate – a atras atenția ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

După cum este cunoscut, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a alocat, în iulie, suma necesară din care autoritățile locale și județene puteau cere împrumut, de la Trezoreria Statului, cu o dobândă preferențială, pentru a asigura continuitatea investițiilor și a spori absorbția fondurilor europene.

121 de comune, 34 de orașe, opt municipii și șapte județe au accesat aceste fonduri, cu o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă față de valorile de pe piața bancară, a spus ministrul dezvoltării. Peste jumătate din suma totală a fost împrumutată pentru a asigura contribuția proprie și prefinanțarea investițiilor din bani europeni.

Din această sumă am garantat o absorbție mai mare a fondurilor europene și ne-am asigurat că aceste investiții, începute deja și importante pentru dezvoltarea localităților din România, nu vor fi sistate”, a declarat Cseke Attila.

Asigurarea contribuției proprii, în valoare de 2%, poate însemna o povară uriașă, mai ales pentru localitățile mici cu bugete modeste, a arătat ministrul, subliniind necesitatea adoptării, de către Guvern, a acestei măsuri.

Măsura s-a dovedit a fi necesară, fondurile fiind accesate integral în mai puțin de șase luni”, a spus Cseke Attila.

Alte 44 de milioane de lei au asigurat continuitatea investițiilor finanțate de către stat, iar 244 de milioane de lei au fost împrumutate pentru a asigura finanțarea investițiilor locale, a conchis ministrul.