În urmă cu câteva zile, la o crescătorie de porci ce funcţionează în fostele ferme ale ISCIP Modelu, au început să moară animalele. Terenul se află în momentul de faţă în administrarea municipiului Călăraşi, însă, din informaţiile noastre, se pare că acolo este înregistrată doar o crescătorie de capre. Astfel, din primele informaţii, crescătoria de porci ce aparţine lui Marian Moise, din comuna Vâlcelele, era neautorizată. 

Îngrijitorii crescătoriei ne-au declarat că porcii au început să moară în urmă cu două zile.  Porcii muriseră alaltăieri. A venit un domn înalt şi o doctoriţă. Din cei morţi au luat doar unul pentru probe. L-au băgat într-un sac şi l-au capsat. Domnul ăla cu mănuşi care a venit, a intrat în boxe cu un telefon cu o lumină roşie. A bătut din palme să îi ridice şi a spus: Ok! No problem!”, a spus doamna care avea grijă de crescătorie.

Porci morţi, aruncaţi câinilor

 Se pare că restul cadavrelor au fost aruncate pe câmp să le mănânce câinii. „Ceilalţi pe care nu i-au luat i-am aruncat. I-au luat câinii, că sunt haite de câini aici. Dar am alţii, maică. Au murit de dimineaţă. Domnul ăla mi-a spus de ăia patru că nu e problemă, pot să îi dau la câini. Pot să îi arunc. Domnul nu vorbea româneşte. Vorbea cu doctoriţa şi doctoriţa ne-a tradus. Pentru cei trei care au murit dimineaţă, nu am anunţat încă. Aştept să vină şeful de aici, ai cui sunt porcii. O să vină azi. Acum e plecat la Curtea Supremă de Casaţie, Justiţie…nu ştiu eu.”, a mai spus îngrijitoarea.

În momentul de faţă se aşteaptă rezultatele pentru probele prelevate din fostele ferme ale ISCIP Modelu. Virusul pestei porcine africane poate ajunge cu uşurinţă aici, ţinând cont că ferma se află la mai puţin de un kilometru de fostul poligon, acolo unde duminică, 9 septembrie, au fost ucişi peste o sută de porci infectaţi cu PPA. Oamenii merg zilnic cu caprele la păscut în zona poligonului, iar pe drum nu există niciun filtru pentru dezinfecţie.

Patru exploataţii fără autorizaţie, depistate până la momentul actual în municipiu Călăraşi

Dacă se confirmă prezenţa virusului, aceasta ar fi a patra crescătorie neautorizată de porci, descoperită în municipiul Călăraşi de la înregistrarea primului focar.

Prima a fost înregistrată la o stână de oi la trei kilometri de municipiul Călăraşi. Al doilea caz a fost descoperit la o gospodărie de pe strada Locomotivei, acolo unde proprietara spunea că a crescut 70 de porci pe care i-a donat când au început să îi moară animalele. Al treilea caz a fost înregistrat săptămâna trecută la o crescătorie care funcţiona ilegal în spaţiul fostului poligon şi al fostei unităţi de radiolocaţie, ce aparţin Consiliului Judeţean Călăraşi.

În momentul de faţă se aşteaptă rezultatele pentru probele prelevate de la animalele din fostele ferme ale ISCIP Modelu. În urmă cu câteva minute am primit informaţia că există suspiciune de pestă porcină africană şi la o gospodărie situată pe strada Dropiei, din municipiul Călăraşi.

Gard electric la fosta unitate de radiolocaţie

Odată cu eutanasierea şi îngroparea celor peste o sută de porci de la fostul poligon, zona a rămas nepăzită. Pe porţile poligonului şi cele ale fostei unităţi de radiolocaţie au fost lipite afişe de atenţionare: „Pestă Porcină Africană. Intrarea interzisă”. Mai mult, calea de acces în fosta unitate de radiolocaţie este „dotată cu un gard electric. În spate se văd mai multe vaci şi oi care pasc în linişte.