Pe un ger năpraznic, la -10 grade Celsius, sute de călărăşeni au participat la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Sâmbătă, 1 decembrie, în zona Orizont s-au desfăşurat evenimentele organizate pentru marcarea celor o sută de ani de la Marea Unire. Politicieni, reprezentanţi ai autorităţilor locale, cadre militare, elevi, profesori au fost prezenţi la manifestări. Prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, a salutat drapelul de luptă şi garda de onoare, apoi a dat citire mesajului transmis de primul ministru al României, Viorica Dăncilă. La finele mesajului, când călărăşenii au auzit cine îl semnează, s-au auzit huiduieli din public. Ceremonialul religios a fost oficiat de un sobor de preoţi condus de protoiereul Eugen Ramon. A urmat un scurt moment artistic pregătit de elevii călărăşeni, precedat de depunerea coroanelor de flori. Nu au lipsit nici incidentele de la eveniment. O elevă a Şcolii de Poliţie a leşinat în timpul ceremonialului. Aceasta a fost preluată de paramedicii SMURD şi personalul medical al Ambulanţei, prezenţi la manifestări. Zona a fost survolată de patru MIG-uri de la Baza 86 Aeriană din comuna Borcea. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și a tehnicii militare și de intervenție din dotarea structurilor aparținând sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

De la ora 17:15, o sută de cadre militare au participat la retragerea cu torţe. Militarii, însoţiţi de sute de călărăşeni, au străbătut oraşul cu torţele aprinse, până pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului, unde organizatorii au pregătit un spectacol cu muzică populară. În seara de 1 decembrie, în municipiul Călăraşi au fost aprinse şi luminile de sărbători.

 

Mesajele transmise de Ziua Naţională a României

 

„Astăzi, când România aniversează primul secol de la Marea Unire, toți simțim și trăim românește. Este ziua care trebuie să ne găsească pe toți uniți, puternici, încrezători că tot ceea ce s-a întâmplat în ultima sută de ani, a clădit și clădește un viitor mai bun pentru această nație greu încercată de-a lungul vremurilor.

‘Sunt clipe în viaţa unui neam de fericire atât de mare că răscumpără veacuri întregi de dureri. Bucuria noastră nu e bucuria unei singure generaţii, ea e sfânta cutremurare de fericire a întregului popor românesc, care de sute şi sute de ani a stat sub urgia soartei cele mai cumplite, fără a pierde credinţa lui nestrămutată în această zi ce ne uneşte şi care nu se putea să nu vie’, le spunea delegaților transilvăneni veniți de la Alba Iulia la București cu Rezoluția Unirii liberalul Ion I.C. Brătianu. Să ne clădim viitorul gândindu-ne la ceea ce ne unește ca popor, iar ceea ce ne separă să fie doar lecții pentru a ne apropia unii de alții. Sunt mândru că sunt român și că m-am născut în această țară binecuvântată de Dumnezeu! La mulți ani, România! La mulți ani, Călărași!”, a transmis preşedintele Partidului Naţional Liberal Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin.

 

„Dragii mei, se împlinesc o sută de ani de la crearea României Mari. O sută de ani în care România a trecut prin momente dificile, care au zguduit-o, dar nu au doborât-o. O sută de ani în care România a rămas mare grație jertfei, spiritului de sacrificiu și iubirii de țară a celor care au pus interesul național mai presus de cel personal. Asta a fost ceea ce i-a unit pe românii mari care au înfăptuit România Mare. La o sută de ani de la acest moment glorios, România a rămas unită, dar românii sunt dezbinați. Astăzi este cel mai bun moment pe care îl avem pentru a ne da seama că ceea ce ne unește trebuie să fie mai important decât ceea ce ne deosebește sau ne dezbină. Doar uniți, suntem mai puternici și putem spera să ducem mai departe cea mai frumoasă moștenire lasată nouă de înaintași: România Mare. La mulți ani, călărășeni, oriunde v-ați afla! La mulți ani, români!”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă.

 

„Marea Unire, împlinirea visului de veacuri al tuturor românilor din toate provinciile istorice românești. Centenarul Marii Uniri, o șansă pentru noi toți că trăim un asemenea eveniment, dar și o lecție de istorie din care ar trebui să învățăm. Când forțele țării, de la elite până la oamenii simpli, se unesc în jurul unui ideal comun, atunci nimic nu le poate sta în calea realizării acestuia”, a declarat senatorul PNL de Călăraşi Răducu George Filipescu.

 

„Mă bucură faptul că Centenarul Marii Uniri îl sărbătoresc astăzi, cu emoție, în Călărași, alături de cei care mi-au acordat acum 2 ani votul și încrederea lor pentru a-i reprezenta în Senatul României. Este un prilej unic pentru orice român să participe la acest eveniment aniversar: 100 de ani de la momentul în care statul român a luat ființă, unitar și independent. Fie că celebrăm ziua de 1 Decembrie în Călărași, unde onorată particip la ceremoniile dedicate Centenarului, fie că suntem la Alba-Iulia sau la București, în orice localitate românească sau oriunde altundeva în întreaga lume, Ziua Națională se simte și se trăiește cu aceeași vibrație în suflet. Urez astăzi călărășenilor și tuturor românilor să fie fericiți, să fie mai toleranți cu semenii lor și să fie de-a pururea mândri că aparțin acestui neam încercat de-a lungul istoriei, dar care se poate ridica acum mai puternic ca oricând. Astăzi, de Centenar, îmi doresc să avem voința de a construi o țară așa cum și-au dorit-o cei care au înfăptuit Unirea de la 1918 și așa cum ne-o dorim cu toții: o Românie frumoasă, dezvoltată economic și care să poată să își primească într-un viitor cât mai apropiat toți fiii înapoi acasă. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a menţionat senatorul PSD de Călăraşi Roxana Natalia Paţurcă.

 

„La mulți ani, România! Bucură-te astăzi, la o sută de ani de la momentul celei mai mari reușite și fii convinsă că cele mai bune timpuri ale tale se află în față, iar cele mai frumoase momente abia vor urma! La mulți ani, dragi români! Priviți cu încredere, credință și optimism spre viitor! Centenarul pe care-l aniversăm astăzi este un moment de aducere aminte, dar și promisiunea unui nou început. Perioadele dificile apropie oamenii, îi învaţă să se susţină reciproc, să se iubească, dar mai important, să muncească împreună pentru un viitor mai bun. Decât să vorbim urât despre ţara noastră în perioade mai întunecate, haideţi să lăsăm aceste încercări să ne facă de o sută de ori mai puternici, de o sută de ori mai uniţi, mai motivaţi să facem din România o ţară de o sută de ori mai frumoasă. Noi suntem România! La mulţi ani, românilor! La mulţi ani, România! Visul României Mari a fost un vis de unitate, de libertate, de bunăstare. În același timp, a fost și visul unui trai mai bun și mai decent pentru românul simplu, pentru omul a cărui viață avea nevoie reală de îmbunătățiri și care-și dorea să simtă că țara îi aparține cu adevărat și lui. A fost visul unei societăți mai corecte și mai echitabile, bazată pe alte raporturi de putere decât cele ale epocilor din trecut, al unei societăți libere, demne și curajoase. A fost visul unei țări dornice să-și ocupe cât mai repede locul pe care știa că-l merită în Europa și în lume, iar astăzi ne aflăm din ce in ce mai aproape de împlinirea acestui vis! La mulţi ani, românilor! La mulţi ani, România!”, a transmis preşedintele PSD Călăraşi, Ciprian Pandea.

 

„Trăim un moment istoric: o sută de ani de România! Avem un trecut comun, avem un prezent împreună, sper din suflet să avem şi un viitor cât mai uniţi! Avem o ţară frumoasă, cu români minunaţi! Haideţi să o păstrăm aşa! Pentru copiii noştri, pentru nepoţi şi strănepoţi… La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, a declarat deputatul PSD de Călăraşi Sorin Vrăjitoru.