Elevii călărăşeni de clasa a VIII-a au vizitat, sâmbătă, 12 mai, Târgul ofertelor educaţionale. Evenimentul se află la ediţia 21 şi a fost găzduit de Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Călăraşi. Târgul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Călăraşi.

La acest târg au fost prezente liceele călărăşene care şi-au promovat ofertele educaţionale pentru anul şcolar 2018 – 2019. Elevii s-au arătat interesaţi de ofertele prezentate de licee, astfel că sute de elevi de gimnaziu au făcut turul standurilor de la târg.

 

Liceul „Danubius” Călăraşi, din ce în ce mai căutat de absolvenţii de gimnaziu

 

Profesoara de informatică Emilia Drăgan ne-a prezentat oferta de şcolarizare a Liceului „Danubius” Călăraşi. Aceasta ne-a mai precizat că liceul pe care îl reprezintă este din ce în ce mai căutat de către absolvenţii de gimnaziu.

„Liceul ‘Danubius’ are o clasă de matematică – informatică intensiv engleză, o clasă de științele naturii, una de filologie, una de știinţe sociale, iar pentru profilul tehnic avem specializările tehnician în automatizări şi tehnician operator procesare text imagine. În ceea ce priveşte învăţământul profesional, avem clase de electromecanic utilaje instalații indistriale și sudor. Toate specializările sunt la fel de bune. Ne mândrim cu faptul că anul trecut peste 82% din elevii noștri care au absolvit au luat Bacalaureatul și, drept urmare, rezultatele au fost foarte bune. Ne mândrim, de asemenea, cu elevii noștri care participă la tot felul de activități școlare, extrașcolare, sunt implicați în tot felul de proiecte. De asemenea, școala noastră este Ambasador European, am obținut și un premiu cu această ocazie. Ne bucurăm că Liceul ‘Danubius’ este din ce în ce mai căutat și îi apreciem pe toți elevii care au absolvit și care au reușit să se realizeze din punct de vedere profesional. Îi așteptăm cu drag pe tinerii absolvenți de clasa a VIII-a și le dorim succes în noua activitate”, a declarat profesoara Emilia Drăgan.

 

Tradiţie în accesarea fondurilor europene, la Colegiul Agricol „Sandu Aldea” 

 

În cadrul Colegiului Agricol „Sandu Aldea” Călăraşi a devenit o tradiţie accesarea fondurilor europene, după cum ne-a afirmat directorul instituţiei de învăţământ, profesor Adrian Melente.

Oferta educaţională a liceului nostru, pentru anul școlar 2018 – 2019, este de patru clase de liceu, respectiv o clasă de tehnician activități economice, o clasă de tehnician ecolog și protecţia calității mediului, o clasă de tehnician veterinar şi una de tehnician agroturism. La învăţământul profesional avem două profesii aprobate în planul de școlarizare: lucrător în agricultură ecologică, un domeniu căutat pe piața europeană. Se preconizează dezvoltarea multor proiecte europene, iar elevii au posibilitatea de a accesa fonduri europene pe lotul propriu, din propria gospodărie. Mai avem o clasă cu 28 de locuri de brutar patiser preparator produse făinoase, de asemenea un domeniu foarte căutat pe piața românească și în străinătate. Mai avem o clasă de seral pe agroturism, o clasă de a XI-a, este an de completare. În această clasă se pot înscrie foşti absolvenţi ai școlii profesionale de trei ani și cei care au zece clase în învățământul liceal. În cadrul Colegiului Agricol avem o tradiție în accesarea fondurilor europene. Am depus un proiect ce se va derula începând cu anul următor, cu Academia de Ştiințe Agricole București şi un liceu din țară în care elevii au posibilitatea de a merge după terminarea liceului pentru a-și desfășura stagiile de practică în toate domeniile, în străinătate, cu contract de muncă. Elevii au posibilitatea de a merge în Malta, Anglia, Italia, Spania și  Germania. Liceul nostru pregăteşte specialişti pentru domeniile agricultură şi economic, care la ora actuală au mare căutare pe piaţa muncii. Judeţul nostru dispune de o zonă preponderent agricolă, cu un teren de o calitate superioară în care tinerii își pot dezvolta propria afacere. Avem un parteneriat solid cu Ministerul Agriculturii, prin Direcţia Agricolă. Am simțit un ajutor din partea domnilor directori de la Direcția Agricolă. Am încheiat un parteneriat cu această instituţie, iar săptămâna viitoare 50 de elevi vor merge la o prezentare a produselor agricole ce va avea loc la Fundulea, transportul fiind sponsorizat de Direcţia Agricolă. Stagiul de practică pe perioada verii va fi desfășurat la o fermă de cireși și căpșuni, unde, la fel, Direcţia Agricolă va plăti transportul și va asigura mâncarea elevilor”, a menţionat Adrian Melente.

 

Colegiul „Ştefan Bănulescu”, singurul liceu care are profil de arte vizuale şi profil de muzică

 

Colegiul „Ştefan Bănulescu” este unicul liceu din judeţ care deţine profilul de arte vizuale şi profilul de muzică. Directoarea liceului călărăşean, Vasilica Puran, a afirmat: „Absolvenţii de clasa a VIII-a trebuie să aleagă liceul nostru pentru că este singurul din județ care are profilul pedagogic și de anul trecut avem și profilurile de arte plastice și muzică. Acesta este un plus pentru județul nostru și cred că este o ofertă foarte bună pentru copiii de clasa a VIII-a. Pe lângă acest aspect, avem și profilurile tehnice, tehnologice, adică profil servicii, tehnician în gastronomie și industria alimentară, profil brutar patiser preparator produse făinoase. Avem o dotare de excepție și atunci copiii au ce să învețe la şcoala noastră și la final vor ieși cu o calificare care îi ajută să se integreze foarte ușor pe piaţa muncii. Pentru fiecare specializare avem 28 de locuri”.